You are here

Αναμένουν αλλαγές και συγχωνεύσεις οι ασφαλιστικές

23/03/2018 07:18

Αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο αναμένουν φορείς της αγοράς τους επόμενους μήνες λόγω των εποπτικών απαιτήσεων που επιβαρύνουν τις μικρές ασφαλιστικές εταιρείες και των τραπεζικών εξελίξεων που επηρεάζουν τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμοί που καλούνται να εφαρμόσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες καθιστούν τις συγχωνεύσεις στον κλάδο αναπόφευκτες, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, καθώς αρκετές εταιρείες ενδεχομένως να βρεθούν στα όρια των νέων εποπτικών κεφαλαιακών απαιτήσεων.

«Ένεκα και των απαιτήσεων που επιβάλλει η κοινοτική οδηγία Solvency II αρκετές ασφαλιστικές δεν θα μπορούν να εναρμονιστούν με αποτέλεσμα είτε να προχωρήσουν σε αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, είτε στην εξαγορά τους από άλλες ασφαλιστικές του εσωτερικού ή και του εξωτερικού», σημειώνει στη StockWatch ο διευθύνων σύμβουλος της Atlantic Insurance Αιμίλιος Πυρίσιης.

«Οι πιέσεις που ασκούν οι εποπτικές αρχές ανά την Ευρώπη με βάση το νέο κανονιστικό περιβάλλον πιθανόν να προκαλέσουν σμίκρυνση της αγοράς σε αριθμό εταιρειών».

«Προς το παρόν όμως ως τώρα η εσωτερική αγορά δεν έχει δείξει σημάδια ραγδαίων εξελίξεων σε αυτό το θέμα», αναφέρει.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε πρόσφατες του δηλώσεις επεσήμανε ότι διαβλέπει συγχωνεύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο με δεδομένο το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο .

Φορείς της αγοράς τονίζουν εδώ και καιρό ότι τα νομοσχέδια και οι οδηγίες της ΕΕ που καλούνται να εφαρμόσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες δημιουργεί μεγάλο βάρος για τις μικρές ασφαλιστικές εταιρείες που ενδεχομένως να μην μπορούν να το αντέξουν.

Πέραν όμως των μικρών ασφαλιστικών εταιρειών, ζητήματα ενδεχομένως να προκύψουν και για μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες που συνδέονται με τράπεζες.

Οι εποπτικές πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες για αναγνώριση προβλέψεων από επισφαλή δάνεια δημιουργούν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, που αναμένεται να επηρεάσουν και τις σχέσεις μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών με τις τράπεζες τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, το εννεάμηνο του 2017 τα ασφάλιστρα του γενικού κλάδου ανήλθαν στα €345,2 εκ. από €328,9 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016 σημειώνοντας αύξηση 4,9%.

Η πίτα είναι διαμοιρασμένη σε 28 εταιρείες με το μεγαλύτερο μερίδιο να έχει η CNP Ασφαλιστική και ακολουθούν οι Γενικές Ασφάλειες Κύπρου.

Στον τομέα υγείας, τα ασφάλιστρα ανήλθαν το εννεάμηνο του 2017 στα €260,5 εκ. από €239,3 εκ. το εννεάμηνο του 2016 σημειώνοντας αύξηση 8,9%.

Το μεγαλύτερο τζίρο εξασφαλίζουν η Universal Life, η Eurolife και η CNP.

Της Γεωργίας Χαννή