You are here

Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές: Λανθασμένη η αναπομπή νόμου

14/03/2019 13:16

Λανθασμένη θεωρεί ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών την αναπομπή του Νόμου εκ μέρους του Προέδρου σχετικά με την Εναρμόνιση της Κυπριακής Νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2016/97 (IDD).

Σε ενημερωτική του εγκύκλιο προς όλα τα μέλη αναφέρει ότι "κατά την άποψη μας ως  Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών είναι φανερό, ότι η ουσία της αναπομπής του Προέδρου δεν γίνεται λόγω της Ασυμβατότητας του Νόμου με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται ως ο λόγος Αναπομπής, αλλά ως μια ύστατη προσπάθεια να διατηρήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα κάποια κεκτημένα που είχαν μέχρι σήμερα όσον αφορά τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων τα οποία ωστόσο η νέα Οδηγία ΕΕ 2016/97 έρχεται να ρυθμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σε όλη την Ένωση".

Προσθέτει ότι "μας ξενίζει η προτροπή του Προέδρου προς την Έφορο Ασφαλίσεων να συνεχίσει να εγγράφει πιστωτικά ιδρύματα ως Συνδεδεμένους Ασφαλιστικούς Διανομείς και να αφήσει ανεφάρμοστα όσα προνοούνται στο νέο άρθρο 394 (ΛΓ) (4) με τον ισχυρισμό ότι μέρος του άρθρου αυτού συγκρούεται με την Οδηγία".

Σε μια άλλη εξέλιξη, αναφέρει ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 7/3/2019  κάλεσε την Ισπανία, την Κύπρο και τη Λετονία να συμμορφωθούν με την υποχρέωσή τους να εφαρμόσουν τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων [οδηγία για την ασφαλιστική διανομή — οδηγία (ΕΕ) 2016/97] και ότι το αίτημα της Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Εάν τα μέτρα για τη μεταφορά της οδηγίας δεν κοινοποιηθούν εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Δικαστήριο της ΕΕ.

"Συνεπώς το ενδεχόμενο να κινηθεί νομική διαδικασία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για μη συμμόρφωση είναι πλέον ορατό.

Το Δ.Σ του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών θα παρακολουθεί στενά το θέμα και αναλόγως των εξελίξεων θα προβεί και στις ανάλογες ενέργειες", καταλήγει η ανακοίνωση.