You are here

Α. Αθανασιάδης, ΣΑΕΚ: Πιο γερή η ασφαλιστική βιομηχανία

14/08/2022 06:00

Πιο ανθεκτική από το παρελθόν είναι η ασφαλιστική βιομηχανία στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), Ανδρέα Αθανασιάδη.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Αθανασιάδης εξηγεί πως η ανθεκτικότητα της βιομηχανίας εν μέσω των αυξανόμενων τιμών, της πανδημίας και του ουκρανικού πολέμου οφείλεται μεταξύ άλλων στις γερές βάσεις και στο αυστηρό εποπτικό πλαίσιο που υπάρχει.

Σημειώνει ότι ο κλάδος Ζωής αποτελεί τον δημοφιλέστερο τομέα ασφάλισης αυτή την στιγμή, με την ασφάλιση μηχανοκινήτων να ακολουθεί στην κορυφή του Γενικού Κλάδου, ενώ σημαντική αύξηση έχει το συνταξιοδοτικό τα τελευταία έτη.

Με την εισαγωγή του ΓεΣΥ ο τομέας υγείας μειώθηκε αλλά αποτελεί ακόμη σημαντική επιλογή, προσθέτει ο κ. Αθανασιάδης.

Όσον αφορά το ποσό που μπορεί να πληρώσει μια τετραμελής οικογένεια για ασφάλιση στην Κύπρο, αυτό ανέρχεται σε περίπου €1000 ανά άτομο.

Όπως εξηγεί ο κ. Αθανασιάδης, σε αυτό το κομμάτι η χώρα μας βρίσκεται σημαντικά πιο χαμηλά από το μέσο όρο της ΕΕ, καθώς στα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ το ποσό για ασφάλιστρα ξεπερνά τα €2000 ανά άτομο.

Το κενό των ασφαλιστικών καλύψεων διαπίστωσε και το Διεθνές Συνέδριο Insurance Europe στο οποίο συμμετείχε ο ΣΑΕΚ.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν κενά σε τρεις σημαντικούς τομείς: το συνταξιοδοτικό, τις φυσικές καταστροφές και τον κυβερνοχώρο.

Ο κ. Αθανασιάδης, έδωσε και την δική του εκτίμηση για τον κυβερνοχώρο εξηγώντας ότι θα είναι από τους κλάδους που θα αναπτυχθούν στον ασφαλιστικό τομέα.

Ο ΣΑΕΚ στην Ευρώπη

Ο σύνδεσμος, έχει σημαντική παρουσία στην ΕΕ με τον γενικό διευθυντή, κ. Αθανασιάδη να συμμετέχει στην εκτελεστική επιτροπή της Insurance Europe.

«Η παρουσία της Κύπρου είναι εξίσου σημαντική», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη του, εξηγώντας πως στην ΕΕ δεν είναι μειονέκτημα το μέγεθος ενός κράτους – μέλους.

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια, ο κ. Αθανασιάδης ξεκαθαρίζει πως στόχος είναι η αναβάθμιση του συντονισμού και της συνεργασίας, για καλύτερη εκπροσώπηση των κυπριακών συμφερόντων.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Μαρίας Κυριακίδου