You are here

Αυξάνονται σημαντικά τα ασφάλιστρα

15/12/2022 06:36

Την πρόθεση των ασφαλιστικών εταιρειών, να προχωρήσουν σε ανατίμηση του κόστους των ασφάλιστρων τους, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πελατών τους σε περίπτωση ζημιών, εκφράζουν επαγγελματίες του κλάδου.

Τονίζουν ότι σταθμίζουν τα νέα δεδομένα με την εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών κατά 20% έως 25% συνεπεία της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων και σημειώνουν ότι εάν και δεν έχουν ακόμη αποφασίσει, η αύξηση θα είναι σημαντική.

Στα ύψη οι τιμές εξαρτημάτων

Ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιρειών (ΣΑΕΚ), Ανδρέας Αθανασιάδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «η αύξηση των τιμών στα κατασκευαστικά προϊόντα αλλά και η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού ο οποίος πιέζει τις τιμές προς τα πάνω, επηρεάζει το κόστος των κατασκευαστικών υλικών, ως εκ τούτου και το κόστος των εξαρτημάτων και άλλων υλικών αποκατάστασης μιας ζημιάς».

Διευκρίνισε ότι «το κόστος στο ασφάλιστρο αποκατάστασης, είτε αφορά τα μηχανοκίνητα, είτε τα ακίνητα πρέπει να αποκατασταθεί».

Επεσήμανε ότι «μέχρι σήμερα δεν προχωρήσαμε σε ανατιμήσεις διότι αναμέναμε ότι θα περάσει η κρίση, όμως παραμένει. Οι τιμές αυξάνονται, οπότε θα πρέπει και οι ασφαλιστικές εταιρείες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στους πελάτες τους χωρίς να κινδυνεύσει η κεφαλαιουχική τους επάρκεια».

Υποφέρει ο κλάδος παγκοσμίως

Στο ίδιο πλαίσιο και τα όσα ανέφερε στη StockWatch και ο CEO της ΗΒ Insurance Holdings, Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος είπε ότι «ολόκληρος ο ασφαλιστικός κλάδος παγκοσμίως υποφέρει από αυξημένο κόστος λόγω των αυξήσεων των πρώτων υλών που επηρεάζουν επίσης το κόστος επισκευών σε κατεστραμμένα ασφαλισμένα αντικείμενα (π.χ. αυξημένο κόστος ανταλλακτικών για κινητήρα, αυξημένο κόστος εργασίας λόγω γενικών πληθωριστικών πιέσεων και άλλα).

«Επιπλέον», σημείωσε ότι «ο κλάδος των αντασφαλίσεων πιέζει για σημαντικές αυξήσεις στο κόστος προστασίας από καταστροφές για ασφάλειες ακινήτων. Αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην ευρωπαϊκή αγορά ασφάλισης ακινήτων, όπου σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σημαντικές αυξήσεις στην αντασφαλιστική προστασία που πρέπει να έχουν».

Πρόσθεσε ότι «η Παγκυπριακή Ασφαλιστική αυτή τη στιγμή εξετάζει την κατάσταση και όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι με γνώμονα τη φερεγγυότητα της εταιρείας και την ηρεμία των πελατών της».

Αναθεωρούν τις τιμές τους και οι αντασφαλιστικές εταιρείες

Ο Brand and Communication Manager της Eurolife, Λίνος Ερμογενίδης, ανέφερε στη StockWatch ότι «η αύξηση τιμών των πρώτων υλών πιέζει αυξητικά τον πληθωρισμό ο οποίος κατ’ επέκταση επηρεάζει και το Γενικό Κλάδο Ασφάλισης, ειδικά στους κλάδους περιουσίας (Property risk), ως επίσης και σε κινδύνους που έχουν να κάνουν με τις καταστροφές (Catastrophe risk).

Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες περιέχουν στα ασφαλιστήρια τους δείκτες αυτόματης πληθωριστικής αναπροσαρμογής (αυξάνοντας έτσι την ασφαλισμένη αξία με βάση τον πληθωρισμό) προς όφελος των πελατών τους - για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους (έναντι ζημιών).

Πρόσθετα, είπε ότι «οι Αντασφαλιστικές εταιρείες επίσης αναθεωρούν την τιμολόγησή τους σταθμίζοντας τα νέα δεδομένα όπως προκύπτουν».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, αναφορικά με τον κλάδο ζωής, το σύνολο των μεικτών ασφαλίστρων σημείωσε ετήσια αύξηση 15,8% το εννεάμηνο του 2022 στα €374,4 εκατ., έναντι €323,4 εκατ. το εννεάμηνο του 2021. Το εννεάμηνο του 2020 καταγράφηκε αύξηση 10,3%.

Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν στοιχεία για τον κλάδο ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας.

Τα συνολικά ασφάλιστρα του γενικού κλάδου (συμπεριλαμβανομένων ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας από εταιρείες ζωής) το εννεάμηνο του 2022, αυξήθηκαν κατά 3,4% στα €391,1 εκατ., από €378,1 εκατ. το εννεάμηνο του 2021. Το εννεάμηνο του 2020, είχαν αυξηθεί κατά 0,6%.

Της Ηρώς Ευθυμίου