You are here

Αύξηση κεφαλαίων για Κόσμος

31/08/2017 09:49
Την ενίσχυση της κεφαλαιουχικής της βάσης με ποσό μέχρι €4 εκ. αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Κόσμος Ασφαλιστική στο πλαίσιο συμμόρφωσης με το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη φερεγγυότητα 2.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε συνεργασία με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, ελεγκτές και νομικούς συμβούλους της εταιρείας το ΔΣ έχει εξετάσει σχετική εισήγηση η οποία περιλαμβάνεται σε σχέδιο μνημονίου το οποίο κατατέθηκε και υιοθετήθηκε. Με βάση το μνημόνιο, η ενίσχυση της κεφαλαιουχικής βάσης θα γίνει σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση θα εκδοθούν μετοχές στους κύριους μετόχους της εταιρείας, δηλαδή την εταιρεία Κυριάκος Μ. Τυλλή & Σία για κάλυψη ποσού €2 εκ. έναντι προσφοράς του κλάδου εργασιών της Κυριάκος Μ. Τυλλή & Σία που συνιστάται από δύο οικιστικά ακίνητα στην περιοχή Ιδαλίου που είναι το χαμηλότερο των δύο εκτιμήσεων από τους δύο εγκεκριμένους λογιστές που αξιολόγησαν τα ακίνητα. Σε δεύτερη φάση θα εκδοθούν δικαιώματα προτίμησης σε όλους τους μετόχους κατ’ αναλογία του αριθμού των μετοχών που κατέχουν. Οι κύριοι μέτοχοι Κυριάκος Μ. Τυλλή & Σία και Ανδρέας Τυλλής έχουν προσφερθεί να συμμετέχουν στην έκδοση με ποσό €450 χιλ. έκαστος. Η εταιρεία Κυριάκος Μ. Τυλλή & Σία θα ασκήσει δικαιώματα προτίμησης για ανάληψη μετοχών, έναντι συνολικού ποσού τοις μετρητοίς €450 χιλ. και παράλληλα θα μεταβιβάσει στον Ανδρέα Τυλλή δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν και δεν θα εξασκηθούν για συμμετοχή του στην έκδοση έναντι συνολικού ποσού τοις μετρητοίς €450 χιλ.

Η εταιρεία στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με το νέο θεσμικό πλαίσιο, θεωρεί αναγκαία τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για έκδοση ειδικού ψηφίσματος αποποίησης από τους μετόχους του δικαιώματος έκδοσης και παραχώρησης προς αυτούς 5,1 εκ. συνήθων μετοχών ονομαστικής αξίας €0,02 έκαστη που θα λογισθούν στην εσωτερική τους αξία στις 31 Δεκεμβρίου 2016 δηλαδή σε €0,395 ανά μετοχή.

Η έκτακτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα κέρδη μετά τη φορολογία για την Κόσμος ανήλθαν το 2016 στις €366,4 χιλ. σε σχέση με ζημιές €311,9 χιλ. το 2015.

Όπως έγραψε τον Ιούνιο η StockWatch, η εταιρεία βρισκόταν σε διαδικασία ενίσχυσης των κεφαλαίων της ώστε να καλύψει το κενό που παρουσιάζει στις εποπτικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τον δείκτη κεφαλαιακής φερεγγυότητας.

Γ.Χ.