You are here

Διψήφιες αποδόσεις σε καιρό μηδενικών επιτοκίων

03/02/2020 06:30

Θετικές και μάλιστα διψήφιες αποδόσεις καταγράφουν οι επενδύσεις των πλείστων ασφαλιστικών ταμείων του κλάδου ζωής τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν τα οφέλη που προέκυψαν για τους ασφαλιζόμενους από τη στροφή των ασφαλιστικών ταμείων σε μετοχικές αξίες. 

Σε μια περίοδο μηδενικών επιτοκίων, που έχει περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα καταθετικής αποταμίευσης, τα ασφαλιστικά ταμεία πέτυχαν να κεφαλαιοποιήσουν πλήρως τις ιδιαίτερα θετικές αποδόσεις των διεθνών χρηματιστηρίων.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων του συνδέσμου με μήνα αναφοράς τον Δεκέμβριο του 2019, από τα 10 μεγαλύτερα ασφαλιστικά επενδυτικά ταμεία, τα 9 έχουν θετικές αποδόσεις και μόνο ένα αρνητικές.

Τη μεγαλύτερη απόδοση σημειώνει το Savings Fund της Ancoria Insurance (14,14%) ενώ ακολουθεί το Balanced της Cyprialife (12,38%), το Μικτό της Eurolife (11,76%), το Cyprialife της Cyprialife (11,26%) και το Growth της Universal (10,24%).

Ο fund manager της Ancoria, Στέλιος Πετρίδης, σημειώνει στη StockWatch ότι το έτος 2019 ήταν πλούσιο σε γεγονότα και περιλάμβανε τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία, ενδείξεις για μερική συμφωνία στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, πιθανή λύση στην επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) και συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο.

Διψήφια απόδοση 22,68% τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει και το Metlife Global Dynamic Fund. Η MetLife Europe d.a.c. Cyprus Branch ωστόσο εποπτεύεται από το CBI (Central Bank of Ireland).

«Μετά το δραματικό τέλος του 2018, το 2019 αποδείχθηκε μια από τις καλύτερες χρονιές σε σχέση με τις αποδόσεις των μετοχών και των ομολόγων, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία της επενδυτικής διασποράς και της επενδυτικής πειθαρχίας», επισημαίνει.

Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο είναι το Μικτό της Eurolife με ενεργητικό €376,1 εκ. και ακολουθεί το Growth της Universal Life με €97,3 εκ.

Της Γεωργίας Χαννή