You are here

Διψήφιες αποδόσεις στα συνταξιοδοτικά ταμεία

08/02/2022 07:27

Διψήφιες αποδόσεις κατέγραψαν το 2021 τα συνταξιοδοτικά ταμεία των ασφαλιστικών εταιρειών επωφελούμενα από την ανάκαμψη των χρηματαγορών.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch, από συνταξιοδοτικά προγράμματα κλάδου 7, τα μεσαίου και ψηλού κινδύνου, κατέγραψαν μεγάλες αποδόσεις, ενώ μικρότερες ήταν οι αποδόσεις για τα συντηρητικά ταμεία.

Από την CNP, το ταμείο μετοχών καταγράφει αποδόσεις 18,21%, το Growth της Eurolife SmartFuture 15,50% και το Growth της Universal Life 12,12%.

Όσον αφορά τα συντηρητικά ταμεία, για τη UL τα κέρδη είναι 2,01% και για τη Euro life 1,16%.

Αναφορικά με τα ταμεία που επενδύουν σε μετρητά, το ταμείο της CNP καταγράφει απώλειες 0,28% , της Eurolife 0,96% και της Universal 0,44%.

O Διευθυντής Επενδύσεων του Ομίλου CNP Cyprus, Χαράλαμπος Πογιατζής επισημαίνει στη StockWatch ότι σε σχέση με το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα Κλάδου 7, τα μέλη μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών επενδυτικών ταμείων, δηλαδή Μετρητά, Ομόλογα, Μετοχές ή ακόμα και κάποιο συνδυασμό των τριών, με βάση το επενδυτικό τους προφίλ ρίσκου και το χρονικό ορίζοντα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.

«Κατά το έτος 2021, το μετοχικό ταμείο σημείωσε μια εξαιρετική χρονιά με απόδοση πάνω από 18% εν αντιθέσει με τα ταμεία σταθερού εισοδήματος, είτε σε ομόλογα είτε σε μετρητά, τα οποία έκλεισαν με ελαφρώς αρνητικό πρόσημο. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω των αρνητικών επιτοκίων και ταυτόχρονα του αυξανόμενου πληθωρισμού που επηρέασε αρνητικά τις τιμές των ομολόγων», τόνισε.

Ο Investment Manager της Eurolife Κωνσταντίνος Σοφοκλέους αναφέρει στη StockWatch ότι παρόλη τη πανδημία, οι διεθνείς μετοχικές αγορές είχαν πολύ ψηλές αποδόσεις το 2021.

«Οι ψηλές αποδόσεις των αγορών σε συνδυασμό με την παθητική στρατηγική χαμηλού κόστους που χρησιμοποιούμε στα συνταξιοδοτικά μας ταμεία, είχαν σαν αποτέλεσμα καθαρές αποδόσεις για τους πελάτες μας», τονίζει.

Της Γεωργίας Χαννή