You are here

Εξαργυρώθηκαν ασφαλιστικά συμβόλαια €111 εκ.

28/11/2012 14:29
Αύξηση σημείωσαν το τελευταίο διάστημα οι εξαργυρώσεις ασφαλιστικών συμβολαίων εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται πολλοί πολίτες.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, Στέφη Δράκου, το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι ασφαλιστικές εταιρείες πλήρωσαν €111 εκ. λόγω της εξαργύρωσης ασφαλιστικών συμβολαίων, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και για το υπόλοιπο του χρόνου.

Το 2011 το ποσό της εξαργύρωσης ασφαλιστικών συμβολαίων ήταν ύψους €175 εκ., ενώ το συνολικό ποσό που κατέβαλαν την ίδια χρονιά οι ασφαλιστικές εταιρείες σε ωφελήματα και αποζημιώσεις ήταν €867 εκ.

Η κ. Δράκου διαβεβαίωσε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αφού όπως εξήγησε, αυτές είναι αντασφαλισμένες σε ξένους οίκους.

Σημείωσε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες κατανοούν ότι πολλά νοικοκυριά βρίσκονται σε δύσκολη θέση και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ωστόσο κάλεσε τους πολίτες προτού αποφασίσουν να εξαργυρώσουν τα ασφαλιστικά τους συμβόλαια να συμβουλεύονται τους ειδικούς.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης που είχε ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών με τον πρόεδρο της βουλής, στον οποίο έθεσαν τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις τους για το νομοσχέδιο που αφορά στην εγγραφή, διαχείριση και εποπτεία ταμείων προνοίας.

Όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, το νομοσχέδιο πρακτικά αφήνει εκτός τις ασφαλιστικές εταιρείες, παρόλο που αναγνωρίζεται το δικαίωμα στις ασφαλιστικές εταιρείες να εμπλέκονται στη διαχείριση των ταμείων προνοίας.

Σύμφωνα με την κ. Δράκου, δεν θα πρέπει υποχρεωτικά τα ταμεία προνοίας να είναι συμβλημένα με ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα επιλογής στους διαχειριστές των ταμείων .

Υπέδειξε ότι είναι προς όφελος του καταναλωτή να δίνεται αυτή η δυνατότητα, γιατί, όπως εξήγησε, η εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών θα βοηθήσει στη συνένωση μικρών ταμείων και την ένταξη τους σε μεγαλύτερα ταμεία τα οποία έχουν την τεχνογνωσία διαχείρισης των καταθέσεων και διασπορά του κινδύνου.

Τους τελευταίους μήνες το νομοσχέδιο συζητείται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και το οποίο οδηγήθηκε στην ολομέλεια η οποία το παρέπεμψε εκ νέου στην Επιτροπή.

Πάντως η Επιτροπή κάλεσε τους αρμόδιους σε διάλογο με στόχο να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις που εκφράζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου