You are here

Η κρίση αύξησε τα εικονικά δυστυχήματα

25/01/2012 15:02
Οι δυσκολίες των καιρών έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις δόλιες απαιτήσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες, είπε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, Φίλιος Ζαχαριάδης, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των ασφαλιστών.

Η ασφαλιστική βιομηχανία πέρασε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές το 2011, είπε, τόσο λόγω των απαιτήσεων που προκάλεσε η έκρηξη στο Μαρί αλλά και λόγω των πιέσεων που ασκεί στα αποτελέσματα του κλάδου η συνεχιζόμενη κρίση.

Εστιάζοντας στα προβλήματα που αναφύονται τα τελευταία χρόνια, ο κ. Ζαχαριάδης χαρακτήρισε μεγάλο πλήγμα για τις ασφαλιστικές εταιρείας την κατακόρυφη αύξηση των δόλιων απαιτήσεων, κυρίως στον κλάδο μηχανοκινήτων.

«Η εξάπλωση του φαινομένου των δόλιων απαιτήσεων, με τη συνεργασία δυστυχώς μίας πολύ μικρής μερίδας ανυπόληπτων επαγγελματιών από τους κλάδους υγείας και επισκευής οχημάτων, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ Ζαχαριάδης, «υποβάλλονται απαιτήσεις για ζημιές από σκηνοθετημένα οδικά ατυχήματα αλλά και υπερβάλλονται τραυματισμοί προσώπων, η γνησιότητα των οποίων, λόγω της φύσης των ‘παθήσεων,’ δεν μπορεί να διακριβωθεί».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «τις συνέπειες από την έξαρση των ψευδών απαιτήσεων τις εισπράττουν όχι μόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και οι νομοταγείς πελάτες τους, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν αυξημένα ασφάλιστρα για την κάλυψη του σοβαρού κόστους των δόλιων απαιτήσεων».

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο κ. Ζαχαριάδης ανάφερε ότι «παρά το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον η ασφαλιστική βιομηχανία κατέγραψε το 2010 αύξηση 5% στον κύκλο εργασιών της». Μικρότερη αύξηση φαίνεται να παρατηρείται και το 2011.

Ο κλάδος παρουσίασε ζημιές όμως €19 εκ., λόγω των ευρύτερων προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση.

Όσον αφορά τη νέα οδηγία Φερεγγυότητας ΙΙ, είπε ότι η προσπάθεια προσαρμογής της βιομηχανίας στις αυξημένες κεφαλαιακές και άλλες απαιτήσεις της νέας κοινοτικής οδηγίας, εκτός απροόπτου αναμένεται να ψηφιστεί σε νόμο το 2013 και να τεθεί σε πλήρη ισχύ το 2014.

Ο κ. Ζαχαριάδης παρουσιάστηκε απαισιόδοξος όσον αφορά την πορεία του κλάδου το 2012 υποδεικνύοντας ότι «τα προβλήματα της οικονομίας τα οποία θα συνεχιστούν και το τρέχον έτος δεν θα αφήνουν ανεπηρέαστη τη βιομηχανία και αναπόφευκτα θα αντικατοπτριστούν και στα αποτελέσματα της βιομηχανίας».

Ζήτησε από την πολιτεία να εγκύψει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως το συνταξιοδοτικό, που δεν έχει συνδεθεί με το ευρύτερο ασφαλιστικό πλέγμα.

Η καταστροφή στο Μαρί αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ασφαλιστική ζημιά που προκλήθηκε ποτέ στην Κύπρο από ανθρώπινη ενέργεια, είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστών, εξαίροντας τη στάση που τήρησε η βιομηχανία.

Μιλώντας το πλαίσιο της 34ης ετησίας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε επίσης ότι «η ασφαλιστική βιομηχανία ανταποκρίθηκε άμεσα και με επάρκεια σε αυτή την τεράστια πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει, τόσο σε σχέση με την ΑΗΚ, τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και τους ασφαλισμένους των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν καταστροφές, οι αποζημιώσεις που υπολογίζονται είναι πέραν των €360 εκ.».

Υπεραμυνόμενος του ασφαλιστικού επαγγέλματος, ανέφερε ότι «μέσα από τη δοκιμασία του Μαρί οι ασφαλιστές έδωσαν εξετάσεις αξιοπιστίας και επαγγελματισμού και τις πέρασαν με άριστα».

Χαρακτήρισε ανεπαρκή τη στρατηγική του κράτους έναντι της ασφαλιστικής βιομηχανίας, υποστηρίζοντας ότι χαρακτηρίζεται «από την απουσία οράματος».

Ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι «σε τομείς όπως εκείνοι της υγείας και των συντάξεων ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες συμπληρωματικές, μεν, αλλά ανεκτίμητες, για την ενίσχυση του ρόλου του κράτους. Με τις κατάλληλες φορολογικές ελαφρύνσεις οι πολίτες θα μπορούσαν να απολαμβάνουν συμπληρωματικές ιδιωτικές συντάξεις καθώς και να αγοράζουν ιατρική ασφάλιση, στοιχεία τα οποία θα συνέτειναν σημαντικά στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Κυπρίων», είπε.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου είπε ότι η εκτεταμένη εμπλοκή της βιομηχανίας στις υπηρεσίες παροχής συνταξιοδοτικών ωφελημάτων και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης θα ανακούφιζε δραστικά τα σκληρά δοκιμαζόμενα δημόσια οικονομικά».

Της Ηρώς Ευθυμίου