You are here

Η κρίση «γρατσούνισε» τα ταμεία

29/01/2013 12:05
Τα ασφαλιστικά ταμεία κρατήθηκαν στην κρίση αποφεύγοντας τις έντονες μεταβολές που παρουσιάστηκαν στις διεθνείς αγορές και τις μεγάλες ζημιές που κατέγραψαν πέρσι οι μετοχές τραπεζών και τα κρατικά ομόλογα.

Η γενική τάση που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα ήταν η μετατόπιση επενδυτικών κεφαλαίων σε ταμεία χαμηλότερου ρίσκου, που τοποθετούν το ενεργητικό τους σε καταθέσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, το ενεργητικό των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων κατέγραψε μείωση 4% ή €24 εκ. στα €836,7 εκ. έναντι €860,8 εκ. που ήταν πέρσι.

Η μείωση του ενεργητικού των ταμείων συγκρίνεται ευνοϊκά με την αντίστοιχη απόδοση του γενικού δείκτη του ΧΑΚ, που κατέγραψε ετήσιες απώλειες 66%. Συνδέεται επίσης θετικά με τις μεγάλες ζημιές που κατέγραψαν οι αξίες κρατικών ομολόγων σε χώρες του νότου και στην Κύπρο.

Οι απώλειες που καταγράφονται στο ενεργητικό των ταμείων οφείλονται κυρίως σε εκροές χρημάτων σε μικρότερα ταμεία, χαμηλότερου κινδύνου.

Το μεγαλύτερο εγχώριο ασφαλιστικό ταμείο, το Μικτό της Eurolife, που είναι μεσαίου κινδύνου παρουσίασε μείωση 3,4% στο ενεργητικό του, με την αξία του να υποχωρεί στα €325,8 εκ. από €337,2 εκ. πέρσι.

Σύμφωνα με το Fund Manager της Eurolife, Κωνσταντίνο Σοφοκλέους, το 2012 παρατηρήθηκε μια μικρή μετατόπιση σε εγγυημένα ταμεία για να έχουν οι πελάτες πιο ασφαλείς επενδύσεις.

Παρά την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα, τόνισε ο κ. Σοφοκλέους, η μείωση στην αξία των ενεργητικών ήταν πολύ περιορισμένη γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν μεγάλη διασπορά στο εξωτερικό και δεν επηρεάστηκαν από τις μεγάλες εγχώριες πιέσεις.

Η μεταφορά επενδύσεων σε πιο ασφαλή ταμεία είναι εμφανής στην περίπτωση του εγγυημένου ταμείου της Eurolife. Παρουσίαση αύξηση της αξίας του ενεργητικού του κατά 12,6% φθάνοντας τα €32,1 εκ. από €28,5 εκ., κυρίως λόγω αύξησης των εισροών νέων κεφαλαίων στο ταμείο.

Το Cyprialife, το τρίτο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο, παρουσίασε μείωση στην αξία του κατά 12,7% στα €83,6 εκ. από €95,7 εκ., ενώ το άλλο ταμείο της Cyprialife, το Δυναμικό που είναι επίσης ψηλού κινδύνου, είχε μείωση στην αξία του ενεργητικού του κατά 12,3% στα €34,7 εκ. από €39,6 εκ.

Απώλειες 1,5% σημείωσε και το Secure της ίδιας εταιρείας ενώ το εγγυημένο της Cyprialife ανέβασε την αξία του ενεργητικού του κατά 4,8% στα €32,5 εκ. από €31 εκ.

Της Γεωργίας Χαννή