You are here

Η θετική πορεία αγορών ανεβάζει αποδόσεις ασφαλιστικών

06/02/2018 10:11

Θετικές αποδόσεις καταγράφουν οι επενδύσεις των πλείστων ασφαλιστικών ταμείων του κλάδου ζωής τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, με τη θετική ώθηση να δίνει η ανοδική πορεία των αγορών.

Βάση των τελευταίων στοιχείων του συνδέσμου, από τα 10 μεγαλύτερα ασφαλιστικά επενδυτικά ταμεία, τα 9 έχουν θετικές αποδόσεις και ένα μόνο αρνητική.

Μεταξύ των 10 μεγαλύτερων, η μεγαλύτερη απόδοση τους τελευταίους δώδεκα μήνες που φθάνει το 10,5% καταγράφει το Cyprialife της CNP CypriaLife.

Ακολουθεί το Balanced της ίδιας εταιρείας (8,45%), το μικτό της Eurolife (4,40%) και το Growth της Universal Life (4,37%).

Ο Investment Manager της CNP Χάρης Πογιατζής σημειώνει ότι το 2017 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων της εταιρείας και κυρίως για τα χρεόγραφα και τις μετοχές εξωτερικού, ενώ τα επιτόκια παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

«Στα επενδυτικά ασφαλιστικά ταμεία μας έμφαση δίνεται στην εφαρμογή μιας μέσο-μακροπρόθεσμης επενδυτικής πολιτικής και όχι σε βραχυπρόθεσμα κέρδη. Η επενδυτική στρατηγική βασίζεται σε βέλτιστες επενδυτικές πρακτικές και στην εφαρμογή του κανόνα του συνετού επενδυτή (prudent investor rule)», αναφέρει.

Τονίζει ότι η επενδυτική επιτροπή της CNP Cyprialife πάντα διασφαλίζει ότι τα χαρτοφυλάκια είναι επαρκώς διεσπαρμένα σε όλες τις επενδυτικές κατηγορίες (asset classes), γεωγραφικές περιοχές αλλά και σε διάφορους παράγοντες κινδύνου (risk factors) ανάλογα με την επενδυτική πολιτική του κάθε ταμείου.

Θετικές αποδόσεις σημειώνουν και το Secure της CNP Cyprialife, το Prime Βalanced της Prime, το Savings της Ancoria, το Security Fund της Universal και το Income Fund της CNP Cyprialife.

Αρνητικές αποδόσεις σημειώνει μόνο το Property της Universal Life.

Ο επικεφαλής πωλήσεων και business development της Ancoria Insurance Κωνσταντίνος Αριστοδήμου σημειώνει ότι τα ασφαλιστικά επενδυτικά ταμεία που είχαν έκθεση κυρίως σε διεθνείς μετοχικούς τίτλους το 2017, κατέγραψαν κέρδη, αφού η άνοδος στις αγορές συνεχίστηκε σε μια περίοδο θετικών εξελίξεων για την παγκόσμια οικονομία.

«Αν η αυξημένη κερδοφορία των επιχειρήσεων και η χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών συνεχιστεί και το 2018, το θετικό κλίμα πιθανόν να παραμείνει αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό», σημειώνει.

Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο είναι το Μικτό της Eurolife με ενεργητικό €339,9 εκ. και ακολουθεί το Growth της Universal Life με €88,6 εκ.

Της Γεωργίας Χαννή