You are here

Καταβολή €2 δισ. από ασφαλιστικές εταιρείες

18/12/2013 15:15
Στη σημαντική συμβολή της ασφαλιστικής βιομηχανίας στο κοινωνικό σύνολο αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΣΑΕΚ), ο πρόεδρος του συνδέσμου Πόλυς Μιχαηλίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, η ασφαλιστική βιομηχανία, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις οποίες δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια, ανταποκρίνεται έγκαιρα και με επαγγελματισμό στις υποχρεώσεις έναντι των πελατών της.

«Ο κλάδος πλήρωσε το 2012 συνολικά €629 εκ. σε ωφελήματα και αποζημιώσεις. Αθροιστικά, η ασφαλιστική βιομηχανία κατέβαλε τα τελευταία τρία χρόνια (2010-2012) ένα ποσό που αγγίζει σχεδόν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ (€1.970 εκ.)», ανέφερε.

Με δεδομένη τη βαθιά ύφεση την οποία βιώνει η κυπριακή οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά κυρίως τις αρνητικές προοπτικές για το άμεσο μέλλον, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι η κρίση αποτελεί για τις ασφαλιστικές εταιρείες μια δύσκολη πρόκληση αλλά και μια εξέχουσα ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη στους τομείς της υγείας και των συντάξεων, ακολουθώντας την επιτυχημένη πορεία ανεπτυγμένων χωρών.

Ο πρόεδρος του ΣΑΕΚ ανέφερε ότι η κρίση ανέδειξε σοβαρές αδυναμίες στις υφιστάμενες ρυθμίσεις στους τομείς της υγείας και των συντάξεων.

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να προωθήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση και να ολοκληρώσει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα εκσυγχρονίσει την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και θα επιτρέψει ικανοποιητική κάλυψη των αναγκών του πολίτη κατά τη συνταξιοδότησή του».

Ο κ. Μιχαηλίδης υποστήριξε ότι δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μεγάλη κωλυσιεργία στην προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων στον τομέα των συντάξεων, με αποτέλεσμα να μην έχουν μέχρι σήμερα δημιουργηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Δυστυχώς, συμπλήρωσε, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, αυτό γινόταν εις βάρος του πολίτη και των δημοσίων οικονομικών.

Κατά τον κ. Μιχαηλίδη, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά και σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα για να καλύψουν τα
ομολογουμένως μεγάλα κενά που εντοπίζονται και στους δύο αυτούς τομείς. «Αυτό πρέπει να επιτευχθεί σε συνθήκες ανταγωνισμού κάτω από την αυστηρή εποπτεία μιας πραγματικά ανεξάρτητης εποπτικής αρχής και όχι μέσα από κρατικά μονοπώλια και κατεστημένα που αποκλείουν τον ιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα δύσκολα χρόνια που έρχονται, ο πρόεδρος του ΣΑΕΚ προέτρεψε τις εταιρείες του κλάδου «να υιοθετήσουν μια νέα αντίκρυση των πραγμάτων και να επανεξετάσουν τις πολιτικές, τις πρακτικές αλλά και τα προϊόντα τους ώστε αυτά να ανταποκρίνονται καλύτερα στις νέες ανάγκες των καταναλωτών». Σε σχέση με τις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από την υιοθέτηση του Solvency II, τόνισε την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας ενώ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αδήριτη υποχρέωση εξεύρεσης τρόπων συγκράτησης του κόστους, της αντιμετώπισης των δόλιων απαιτήσεων - το κόστος των οποίων επιβαρύνει τους τίμιους ασφαλισμένους - και της σωστής διαχείρισης των επισφαλών χρεωστών, που παίρνουν σήμερα διαστάσεις συστημικού κινδύνου.

Η βύθιση της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας, επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης, αντανακλάται στα αποτελέσματα του ασφαλιστικού κλάδου. «Ο περισσότερο ευαίσθητος στις οικονομικές διακυμάνσεις κλάδος ζωής, κατέγραψε το πρώτο εννιάμηνο του 2013, μείωση της τάξης του 9,05% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εννιάμηνο. Το σύνολο των ασφαλίστρων διαμορφώθηκε σε €246,5 εκ. έναντι €271,0 εκ. το πρώτο εννιάμηνο του 2012. Ο γενικός κλάδος, σε αντίθεση, επηρεάζεται λιγότερο παρουσιάζοντας μια μείωση της τάξης του 2,9% με ασφάλιστρα €330,5 εκ., σε σχέση με €340,4 εκ. το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2012. Το σύνολο των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων διαμορφώθηκε σε €577 εκ. σε σχέση με €611,3 εκ. το 2012. Πρόκειται γενικά για μείωση ύψους -5,6%».