You are here

Κέρδη αντί ζημιές για Cosmos

09/11/2011 14:25
Κέρδη ανακοίνωσε για το εννιάμηνο του έτους η ασφαλιστική Cosmos έναντι ζημιών πέρσι.

Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους για την περίοδο ανήλθε στις €244 χιλ. σε σύγκριση με ζημιά €963 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το κέρδος οφείλεται κυρίως στη μείωση των απαιτήσεων στον κλάδο οχημάτων και στην αλλαγή των αντασφαλιστικών συμβάσεων.

Τα συνολικά μικτά δεδουλευμένα ασφάλιστρα για την υπό εξέταση περίοδο παρουσίασαν μείωση κατά 1% και περιορίστηκαν στα €19,5 εκ. σε σύγκριση με €19,7 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Ο κλάδος μηχανοκινήτων οχημάτων παρουσιάζει μείωση 8% ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι συνολική αύξηση 19%. Η μείωση της παραγωγής στον κλάδο μηχανοκινήτων οχημάτων οφείλετε στην απόφαση της εταιρείας για τερματισμό της συνεργασίας με ζημιογόνους συνεργάτες αλλά και στη μείωση των εγγραφών οχημάτων.

Οι μεικτές αποζημιώσεις παρουσίασαν μείωση κατά 14% και ανήλθαν στα €11,9 εκ. σε σύγκριση με €13,9 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Η μείωση οφείλεται κυρίως σε βελτίωση του δείκτη ζημιάς στο κλάδο μηχανοκινήτων οχημάτων.

Οι καθαρές αποζημιώσεις παρουσίασαν μείωση κατά 45% και ανήλθαν στα €6,9 εκ. σε σύγκριση με €12,6 εκ. πέρσι. Η μείωση οφείλεται κυρίως σε αλλαγή της αντασφαλιστικής σύμβασης στο κλάδο μηχανοκινήτων οχημάτων που έχει ισχύσει από την 1ην Απριλίου 2011 και μετά.

Οι προμήθειες, τα λειτουργικά και διοικητικά έξοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 5% και ανήλθαν στα €6,8 εκ. σε σύγκριση με €6,4 εκ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε νέες προσλήψεις διοικητικού προσωπικού για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες στους κλάδους που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση της παραγωγής και σε στελέχωση νέων τμημάτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις των οδηγιών που αφορούν τη Φερεγγυότητας ΙΙ.

Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων κατέγραψε ζημιά €131 χιλ. σε σχέση με €89 χιλ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Όσον αφορά τις προοπτικές, το Συγκρότημα αναμένει ότι το έτος 2011 θα κλείσει με κέρδος από ασφαλιστικές εργασίες. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος, τονίζει, αύξησης των ζημιών από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Επίσης προσθέτει ότι υπάρχει και ο κίνδυνος ζημιών από μείωση της αξίας των επενδυτικών ακινήτων της εταιρείας. Επανεκτίμηση των επενδυτικών ακινήτων όπως και των ακινήτων που χρησιμοποιούνται για τις εργασίες της εταιρείας θα γίνει από ανεξάρτητο εκτιμητή ακινήτων εντός του Δεκεμβρίου 2011.

Βασικός στόχος του Συγκροτήματος παραμένει η αύξηση της παραγωγής όλων των κλάδων, η διατήρηση μιας ικανοποιητικής κερδοφορίας στο κλάδο μηχανοκινήτων οχημάτων και η εισαγωγή νέων και πρωτοποριακών ασφαλιστικών προϊόντων.

Επίσης εντός των προσεχών μηνών αναμένονται περαιτέρω τεχνολογικές αναβαθμίσεις των ασφαλιστικών προγραμμάτων με σκοπό την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πελατών και των συνεργατών.

Γ.Χ.