You are here

Κυνήγι καταθέσεων στην Ελβετία

10/10/2012 17:25
Προσπάθειες για είσπραξη φόρων από καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ελβετικές τράπεζες καταβάλλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση που δόθηκε μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόκειται για χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό Κύπριοι μετά τη φούσκα του χρηματιστηρίου και των ακινήτων, λέχθηκε.

Μάλιστα για αυτή την περίπτωση το κράτος έχει συμφωνία με την Ελβετία και λαμβάνει αποζημίωση από το Ελβετικό κράτος για τις φορολογίες που επιβάλλει.

Οι καταθέσεις αφορούν Κύπριους που έχουν φορολογική διεύθυνση την Κύπρο.

Ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι καταθέσεις Κύπριων σε ελβετικές τράπεζες ξεπερνούν κατά πολύ τα €100 εκ. Γι΄ αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια να συναφθεί νέα συμφωνία με την Ελβετία.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, με τη νέα συμφωνία θα επιδιωχθεί οι Ελβετικές αρχές να εντοπίσουν τις καταθέσεις των Κυπρίων οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό και τα χρήματα τους βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες με στόχο τη φορολόγηση τους.

Ακολούθως με τη νέα συμφωνία η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λαμβάνει μια ετήσια αποζημίωση από την κυβέρνηση της Ελβετίας.

Στην ουσία, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, θα καταβληθεί προσπάθεια η συμφωνία της κυβέρνησης να είναι στο πρότυπο της συμφωνίας που συνήψε η Αγγλία με την Ελβετία.

«Ήδη υπάρχει μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελβετίας που αφορά Κύπριους που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία και έχουν φορολογική διεύθυνση την Κύπρο», είπε ο εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι «μας ενδιαφέρει, όμως, να ξέρουμε, και να φορολογηθούν, ποια πιθανά κεφάλαια υπάρχουν στην Ελβετία. Είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε και κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει τα κόμματα στην προηγούμενη συνάντηση που έχει γίνει».

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν στα χέρια της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λανγκάρντ, λίστες με Κύπριους που φοροδιαφεύγουν, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά μέτρων για να παταχθεί το φαινόμενο.