You are here

Μάχη για ασφάλιστρα υγείας €120 εκ.

04/05/2017 06:30
Μεγάλη μάχη για τη μεγάλη πίττα της ασφάλισης υγείας δίνουν το τελευταίο διάστημα οι ασφαλιστικές εταιρείες, ποντάροντας στη ραγδαία μεγέθυνση του συγκεκριμένου τομέα ασφάλισης τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ασφάλιστρα για τον τομέα ασφάλισης ατυχημάτων και υγείας ανήλθαν το 2016 στα €120,3 εκ. έναντι €105,9 εκ. το 2015 φθάνοντας στο ψηλότερο επίπεδο από το 2008 που υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία.

«Ο κλάδος υγείας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μία πολύ σημαντική αύξηση σε επίπεδο ασφαλίστρων και ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Atlantic Insurance, Αιμίλιος Πυρίσιης.

Η αύξηση, που φθάνει το 14%, διαφοροποιεί την πορεία του τομέα ασφάλισης υγείας, από τον υπόλοιπο κλάδο, που μεγεθύνθηκε συνολικά με ρυθμό 2.6% το 2016.

Η συνολική πίττα της ιδιωτικής ασφάλισης, που περιλαμβάνει και τον τομέα υγείας, ανέρχεται το 2016 στα €764 εκ.

Το 2013 μετά τις αποφάσεις του Μαρτίου του 2013 τα ασφάλιστρα στον κλάδο υγείας μειώθηκαν σημαντικά ενώ από το 2014 επανήλθαν σε ανοδική πορεία.

Η αύξηση στα ασφάλιστρα του τομέα υγείας σημειώνεται εν μέσω των προβλημάτων στελέχωσης που παρουσιάζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή ενός καθολικού σχεδίου υγείας.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιτίθεται σε βασικές πρόνοιες του προτεινόμενου γενικού σχεδίου υγείας.

Στα σχέδια ασφάλισης των εταιρειών προσφέρονται νοσοκομειακές καλύψεις, κάλυψη προσωπικών ατυχημάτων, κάλυψη εκτός Κύπρου ενώ υπάρχει δυνατότητα επιλογής από δίκτυο συμβεβλημένων παροχέων υγείας.

Στη μάχη των ασφαλίστρων υγείας βρίσκονται τόσο εταιρείες του κλάδου ζωής όσο και του γενικού κλάδου.

Το μεγαλύτερο μερίδιο στα ασφάλιστρα υγείας (και ατυχημάτων) έχει η Universal Life με 30,2% και ακολουθεί η Metlife με €18,4 εκ. ή 15,3%.

Μερίδιο 12,7% στον τομέα έχει και η Eurolife ενώ το μερίδιο της CNP Cyprialife ανέρχεται στο 11,3%.

Ακολουθούν οι Ethnki Insurance, η Altius και η Atlantic.

Ο κ. Πυρίσιης αποδίδει τη μεγέθυνση του κλάδου στην ωρίμανση του κύπριου πολίτη όσον αφορά τη βαρύτητα της ασφαλιστικής κάλυψης της υγείας του για τον ίδιο και την οικογένεια του.

Επίσης, αναφέρει στη StockWatch, μεγάλες εταιρείες με πολυάριθμό προσωπικό επέλεξαν τα τελευταία χρόνια να προσφέρουν σχέδια υγείας στο προσωπικό τους.

Της Γεωργίας Χαννή