You are here

Με ισχυρά κεφάλαια οι ασφαλιστικές

09/05/2019 07:03

Με ισχυρά κεφάλαια αντιμετωπίζουν το μέλλον οι πλείστες ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσαν.

Οι πλείστες εταιρείες ξεπερνούν κατά πολύ τις εποπτικές απαιτήσεις φερεγγυότητας (solvency capital requirement) για το 2018, διατηρώντας τα κεφάλαια περίπου €0,7 δισ. που είχαν και το 2017.

Οι εκθέσεις φερεγγυότητας για το 2018 που δημοσίευσαν οι 24 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου αναδεικνύουν την κεφαλαιακή τους ευρωστία αλλά και σημαντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους σε ότι αφορά την κεφαλαιακή τους κατάσταση.

Η Prime Insurance πήρε παράταση για δημοσίευση της έκθεσης μέχρι τις 20 Μαΐου σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Παναγιώτη Παναγιώτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η StockWatch, οι πλείστες ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται αρκετά πιο πάνω από το απαιτούμενο εποπτικό όριο του 100%.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες υπέβαλαν εκθέσεις για την κατάσταση φερεγγυότητας σύμφωνα με τις πρόνοιες της οδηγίας Solvency II που έχει τεθεί σε εφαρμογή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης φερεγγυότητας μιας ασφαλιστικής εταιρείας τόσο πιο οικονομικά εύρωστη και επαρκώς κεφαλαιοποιημένη είναι σε σχέση με τις δραστηριότητες και τους κινδύνους που αναλαμβάνει.

Τον ψηλότερο δείκτη που φθάνει το 781% έχει η KLPP με τα διαθέσιμα κεφάλαιά της να ανέρχονται στα €286,5 εκ.

Ακολουθεί η CNP Cyprialife με 343% και διαθέσιμα κεφάλαια €130,3 εκ.

Ακολουθεί η Hellenic Alico Life με ποσοστό 322% και κεφάλαια €19,9 εκ., η Ancoria με 275% και κεφάλαια €32,4 εκ., η Εθνική Ασφαλιστική με ποσοστό 250% και κεφάλαια €18,1 εκ. και η Hellas Direct με 249,26% και κεφάλαια €9,7 εκ.

Ισχυρά κεφάλαια έχει και η άλλη μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, η Eurolife, με δείκτη 241% και κεφάλαια €129,1 εκ.

Όσες εταιρείες έχουν δείκτη χαμηλότερο από το 100% θα πρέπει να υλοποιήσουν ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των κεφαλαίων τους.

Το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών εστιάζεται πλέον στην κοινοτική οδηγία IDD (Insurance Distribution Directive) σύμφωνα με την οποία η εποπτική αρχή της κάθε χώρας θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ενιαίο μητρώο ασφαλιστικής διανομής στο οποίο θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές.

Η οδηγία, εκτός των άλλων, θέτει τις προϋποθέσεις άσκησης της δραστηριότητας της διανομής, επαγγελματικές και οργανωτικές απαιτήσεις, αλλά και κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και παροχής πληροφοριών προς τους πελάτες.

Αναλυτικότερα οριοθετεί την πρόβλεψη για συγκρούσεις συμφερόντων, ενισχύοντας τη διαφάνεια, και θέτει πρότυπα ενημέρωσης τόσο στη διανομή προϊόντων ασφάλισης ζημιών, αλλά, ακόμη περισσότερο, στη διανομή επενδυτικών προϊόντων βασιζόμενων σε ασφάλιση.

Της Γεωργίας Χαννή