You are here

Μειώνονται τα ασφάλιστρα για ατυχήματα και υγεία

17/01/2022 07:31

Μείωση παρουσιάζουν τα ασφάλιστρα για ατυχήματα και υγεία εν μέσω της λειτουργίας του γενικού σχεδίου υγείας και της επικράτησης της πανδημίας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, τα ασφάλιστρα για ατυχήματα και υγεία μειώθηκαν το εννεάμηνο του 2021 κατά 12% στα €101,8 εκατ. από €115,8 εκατ.

Αναφορικά με τα μερίδια αγοράς, κυριαρχούν τέσσερις εταιρείες οι Universal (29,9%), Eurolife (17,6%) Metlife (16,8%) και CNP Cyprialife (12,5%).

Ο Σύνδεσμος αποδίδει τη μείωση στη λειτουργία του ΓεΣΥ αν και η πορεία της κάθε εταιρείας είναι διαφορετική.

Ο τομέας της ασφάλισης οχημάτων σημείωσε αύξηση 3,9%.  Τα ασφάλιστρα από τον τομέα της ασφάλισης οχημάτων ανήλθαν στα €140,6 εκατ. έναντι €135,3 εκατ.

Τα ασφάλιστρα του κλάδου πυρός παρουσίασαν αύξηση 4,4% στα €82,5 εκατ.

Τα συνολικά ασφάλιστρα του γενικού κλάδου (συμπεριλαμβανομένων ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας από εταιρείες ζωής) το εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 0,6% στα €378,1 εκατ. από €375,7 εκατ. το εννεάμηνο του 2020.

Επιτάχυνση στον κλάδο ζωής

Αναφορικά με τον κλάδο ζωής, το σύνολο των μεικτών ασφαλίστρων σημείωσε ετήσια αύξηση 10,5% στα €323,4 εκατ. έναντι €292,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2020. Το εννεάμηνο του 2020, καταγράφηκε αύξηση 2,8%.

Οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τα στοιχεία για τον κλάδο ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας.

Ανακατατάξεις στα μερίδια

Όσον αφορά στα μερίδια αγοράς των ασφαλιστικών εταιρειών παρουσιάζονται ανακατατάξεις.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες εντείνουν τις προσπάθειες τους για αύξηση των μεριδίων τους την ώρα που τα ασφάλιστρα τους συρρικνώνονται και η ανάπτυξη των εργασιών τους επιβραδύνεται.

Στο γενικό κλάδο, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η CNP Asfalistiki με 10,8% από 10,5% πέρσι και ακολουθούν οι Γενικές Ασφάλειες Κύπρου με 10,5% από 9,7%.

Μερίδιο αγοράς 8% έχει και η Universal Life, 7,7% η Trust και 7,6% η Παγκυπριακή.

Στον κλάδο ζωής, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς έχει η Eurolife (28,5%) με ασφάλιστρα €92,1 εκατ. έναντι 27,5% που είχε πέρσι.

Δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο έχει η CNP Cyprialife (24%) με ασφάλιστρα €77,5 εκατ. Πέρσι το μερίδιο της ήταν 25,4%.

Την πεντάδα με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς συμπληρώνουν η Universal Life (14,7% από 13,7%), η Metlife (7,1% από 6,9%) και η Hellenic με 6,4% από 6,9%.

Εμπιστοσύνη στην ιδιωτική ασφάλιση

Ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της Universal Life Έβαν Γαβάς δήλωσε στη StockWatch ότι παρά την έλευση του ΓεΣΥ, είναι εμφανές ότι οι Κύπριοι συνεχίζουν να εμπιστεύονται την ιδιωτική ασφάλεια υγείας.

Σχολιάζοντας τη μείωση στα ασφάλιστρα το 2021, την απέδωσε κατά κύριο λόγο σε αλλαγές στα επίπεδα κάλυψης που επέλεξαν οι πελάτες. Σημείωσε ωστόσο, ότι «προς τα τέλη του έτους αρχίσαμε να παρατηρούμε μια αύξηση στα ετησιοποιημένα ασφάλιστρα τόσο στα ατομικά όσο και στα ομαδικά σχέδια, ένδειξη της σταθεροποίησης της αγοράς».

Ο κ. Γαβάς ανέφερε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος στην Κύπρο, έπρεπε το 2021 να ανταπεξέλθει κάτω από δύσκολες καταστάσεις μιας πανδημίας με άγνωστη λήξη, στις οποίες οι ασφαλιστικές εταιρείες επέδειξαν συνέπεια και αντοχή.

Όπως σημείωσε, η εταιρεία επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών της μέσα από καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές και στην προσφορά επιπρόσθετων επιλογών κάλυψης πέραν αυτών που παρέχονται από το ΓεΣΥ.

O Εκτελεστικός Πρόεδρος των ασφαλιστικών εταιρειών της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες και Eurolife), Λούης Ποχάνης σε συνέντευξή του στη StockWatch ανέφερε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που θα επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια, είναι αυτές που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν καλύτερα και γρηγορότερα στις απαιτήσεις της νέας εποχής, επενδύοντας σε σύγχρονα διαδικτυακά εργαλεία που θα αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες και υπηρεσίες.

Η αποτελεσματική ψηφιακή μετάβαση, είναι προϋπόθεση επιβίωσης για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τόνισε και ο CEO του ομίλου CNP Cyprus, Τάκης Φειδία.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Φειδία ανέφερε πρόσφατα ότι στο νέο ψηφιακό περιβάλλον το αν υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που θα καταρρεύσουν θα το δείξει ο χρόνος.

Της Γεωργίας Χαννή