You are here

Πλατφόρμα για πρόληψη ασφαλιστικής απάτης

07/11/2022 15:36

Στις δράσεις και πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της εικόνας της ασφαλιστικής βιομηχανίας, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιρειών (ΣΑΕΚ),  Ανδρέας Αθανασιάδης.

Ενδεικτικά, έκανε αναφορά στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη λειτουργία μιας πλατφόρμας για την πρόληψη της ασφαλιστικής απάτης και την εγκαθίδρυση και λειτουργία ενός ταμείου προστασίας των ασφαλισμένων στον κλάδο  ζωής.

Μιλώντας από το βήμα της 44ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου, ο κ. Αθανασιάδης, αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη συμφωνία για την προώθηση του δικαιώματος σε άτομα που ασθένησαν με καρκίνο να βάλουν  ασφαλιστική κάλυψη για σκοπούς λήψης οικιστικών δανείων.

Τόνισε ότι «είμαστε εκπρόσωποι μιας ισχυρής βιομηχανίας η οποία προσφέρει πέραν του 4,5% στην οικονομία της χώρας ενώ είμαστε ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής και διαδραματίζουμε σοβαρότατο ρόλο στην οικονομία και στην καθημερινότητα μας, γι’ αυτό έχουμε υποχρέωση και δικαίωμα να διεκδικήσουμε το ρόλο που αρμόζει από το κράτος και την κοινωνία που ζούμε».

Ακολούθως τόνισε ότι «η ισχυρή κεφαλαιουχική επάρκεια που διαθέτουν οι εταιρείες μας, μας δίνουν τη δυνατότητα να στηρίξουμε την κοινωνία παρέχοντας σημαντική ρευστότητα στην αγορά, σε μια δύσκολη περίοδο, ακόμη και την περίοδο της πανδημίας που οι πολίτες δεν ήταν σε θέση να καταβάλλουν έγκαιρα τα ασφάλιστρα τους».

Πρόσθεσε ότι «σημαντικό ρόλο στην ανθεκτικότητα της ασφαλιστικής βιομηχανίας διαδραμάτισε και η εξοικείωση των εταιρειών μας, με το ψηφιακό περιβάλλον μεταφέροντας σημαντικά ποσά για τις εργασίες τους σε ψηφιακές πλατφόρμες».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Αθανασιάδης, η βιομηχανία είναι έτοιμη να προχωρήσει στα επόμενα βήματα με περαιτέρω ψηφιακή μεταρρύθμιση και μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη προσαρμοσμένη στα διεθνή πρότυπα των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και στη νέα αντίληψη σχετικά με το ρόλο των εταιρειών στη σύγχρονη κοινωνία.

Επεσήμανε, ακόμη ότι «προσβλέπουμε σε περισσότερη αναβάθμιση του ρόλου μας σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα καταφέραμε να αναβαθμίσουμε το ρόλο μας όχι στον τομέα της κλασικής ασφάλισης αλλά  και στη διεθνή ένωση ασφάλισης».

Την προσφορά της ασφαλιστικής βιομηχανίας, στην οικονομία και την κοινωνία στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε πιστοποίησε και η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, στο δικό της χαιρετισμό, η οποία δεν έκρυψε τη χαρά της που βρέθηκε στη ΓΣ του ΣΑΕΚ, καθώς στο παρελθόν είχε υπηρετήσει το σύνδεσμο από τη θέση της γενικής διευθύντριας: «Σήμερα υπό τη νέα μου ιδιότητα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, θα συνεχίσει με την ίδια θέρμη να στηρίζει την ασφαλιστική βιομηχανία, αναγνωρίζοντας την αδιαπραγμάτευτη επιρροή της στη διαμόρφωση υγιών οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας. Όπως άλλωστε πράττει η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη αδιάκοπα εδώ και μια δεκαετία. Είμαι βέβαιη πως η συνεργασία της κυβέρνησης και του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιριών Κύπρου θα παραμείνει στενή και παραγωγική».

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΑΕΚ, Ευάγγελος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΣΑΕΚ, η ανθρώπινη προσέγγιση των ασφαλιστικών εταιρειών, επιβραβεύτηκε από την κοινωνία με αύξηση των ασφαλιστρών. Συγκεκριμένα, το 2021 παρατηρήθηκε αύξηση 5% στα συνολικά ασφάλιστρα, από €917 εκατ. το 2020 σε €962 εκατ. το 2021, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 σημειώθηκε άνοδος κατά 11% στα συνολικά ασφάλιστρα, από €476 εκατ. το 2021 σε €529 εκατ. το 2021.

Της Ηρώς Ευθυμίου