You are here

Ποια ταμεία κέρδισαν την κρίση

09/05/2014 05:58
Αισθητές ήταν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης την τελευταία τριετία στις αποδόσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ωστόσο κάποια ταμεία κατάφεραν να την «κερδίσουν».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, από τα 15 μεγαλύτερα ταμεία, 6 κατάφεραν να έχουν θετικές αποδόσεις την τελευταία τριετία παρά τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες και απρόβλεπτες συνθήκες που επικράτησαν διεθνώς.

Τη μεγαλύτερη απόδοση τα τελευταία τρία χρόνια που φθάνει το 6,28% καταγράφει το εγγυημένο ταμείο της Universal Life.

Τέσσερα ταμεία της CNP Cyprialife κατάφεραν να έχουν θετικές αποδόσεις παρά τον αντίκτυπο της κρίσης αλλά και των αποφάσεων του Eurogroup που έπληξαν τη Λαϊκή Τράπεζα.

Η απόδοση του Income Fund την τελευταία τριετία φθάνει το 2,76%, του Μέγα το 2,57%, του balanced το 2,06% και του Cyprialife το 1,16%.

Θετική απόδοση 2,26% έχει και το εγγυημένο της Eurolife.

Στον αντίποδα βρέθηκε το μικτό εσωτερικό του Allianz Hellas που έχασε 14,5% και το ταμείων ακινήτων της Universal Life.

Απώλεια 7,5% είχε και το growth fund της UL.

Όσον αφορά το Μάρτιο, τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία κατέγραψαν ετήσιες απώλειες €78,8 εκ.

Το ενεργητικό των δέκα μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων κατέγραψε μείωση 9,9% ή €78,8 εκ. στα €717,4 εκ. έναντι €796,2 εκ. που ήταν πέρσι.

Η μείωση της αξίας του ενεργητικού αποδίδεται κυρίως στις εξαργυρώσεις ασφαλιστικών συμβολαίων καθώς οι αποδόσεις των ταμείων καταγράφουν αυξήσεις ή ηπιότερες απώλειες.

Της Γεωργίας Χαννή