You are here

Ψαλίδι στην ασφάλιση οχημάτων

10/11/2010 09:55
Μείωση παρουσιάζει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο τζίρος του κλάδου ασφάλισης οχημάτων, αποτυπώνοντας το βάθος της κρίσης που υπάρχει στην αγορά αυτοκινήτου αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες των οδηγών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, ο τομέας της ασφάλισης οχημάτων σημείωσε μείωση 0,73% ανακόπτοντας τη θετική πορεία των προηγούμενων ετών.

Τα ασφάλιστρα από τον τομέα της ασφάλισης οχημάτων μειώθηκαν το πρώτο φετινό εξάμηνο στα €91,3 εκ. έναντι €91,9 εκ. το εξάμηνο του 2009.

Ο κλάδος της ασφάλισης οχημάτων είναι ο μεγαλύτερος στο γενικό κλάδο, ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος, είναι αυτός για ασφάλιση πυρός.

Σε αντίθεση με τον κλάδο ασφάλισης οχημάτων, τα ασφάλιστρα για ασφάλιση πυρός αυξήθηκαν κατά 6,84% σε σχέση με πέρσι στα €58,9 εκ. από €55,2 εκ. πέρσι.

Αύξηση 7,97% στα ασφάλιστρα είχε και ο κλάδος ατυχημάτων και υγείας στα €47,3 εκ. από €43,8 εκ. το περσινό εξάμηνο.

Τα συνολικά ασφάλιστρα του γενικού κλάδου (οχημάτων, πυρός και ατυχημάτων/υγείας) αυξήθηκαν κατά 3,5% στα €224,9 εκ. από €217,3 εκ.

Κλάδος ζωής

Καλύτερη είναι η εικόνα στον κλάδο ζωής, που παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο σημαντική μεγέθυνση.

Το σύνολο των μεικτών ασφαλίστρων στον κλάδο ζωής σημείωσε ετήσια αύξηση 7,2% στα €193,1 εκ. έναντι €180,2 εκ. πέρσι.

Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς έχει η Laiki Cyprialife (27,2%) με ασφάλιστρα €52,6 εκ. Ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Eurolife με ασφάλιστρα €52,5 εκ. και μερίδιο 27,2%. Την πεντάδα με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς συμπληρώνουν η Universal Life (€27,5 εκ. ή 14,2%), η Alico με €13,9 εκ. ή 7,2% και η Interlife με €12,2 εκ. ή 6,3%.

Όσον αφορά το σύνολο των ασφαλίστρων του κλάδου ζωής και του γενικού κλάδου, σημείωσε το εξάμηνο του 2010 αύξηση 5,2% σε σχέση με το εξάμηνο του 2009. Έφθασε τα €418 εκ. έναντι €397,5 εκ. το εξάμηνο του 2009.

Ασφαλιστές: Αντέχει ο κλάδος

Η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Στέφη Δράκου, εκτιμά ότι ο ασφαλιστικός κλάδος παρά την οικονομική κρίση αντέχει καθώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της ασφάλισης. Μπορεί να υπάρχει περικοπή για τον κλάδο της ασφάλισης, ανέφερε χθες στη StockWatch, αλλά δεν εγκαταλείπεται.

«Κινούμαστε με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά ευελπιστούμε με την ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο να καταγραφούν μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης και στον ασφαλιστικό κλάδο καθώς η ασφάλιση είναι συνυφασμένη με την ευρύτερη οικονομία», είπε.

Παρά τη βελτίωση των μεγεθών, εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες. Όπως τόνισε η κα. Δράκου, λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει τάση για εξόγκωση των απαιτήσεων από τους ασφαλισμένους και ενδεχομένως κάποιες εταιρείες να αναγκαστούν να αυξήσουν τα ασφάλιστρα. «Λόγω του έντονου ανταγωνισμού στην αγορά, τα ασφάλιστρα αυτή τη στιγμή είναι καθηλωμένα», είπε.

Ο Γενικός Διευθυντής της Olympic Insurance, Άκης Παπαχριστοδούλου, απέδωσε την ανοδική πορεία της αγοράς ασφαλίστρων στο μεγαλύτερο αριθμό των ασφαλιζομένων αλλά και στην αύξηση στα ασφάλιστρα που επιβάλλουν κάποιες εταιρείες για αύξηση του τζίρου τους.

«Ωστόσο», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στη StockWatch, «υπάρχει μεγάλη δυσκολία είσπραξης των ποσών λόγω της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχουν διογκωμένες απαιτήσεις (claims)».

Της Γεωργίας Χαννή


• Μπες στη StockWatch από το κινητό σου με Vodafone live!


• Γραφτείτε στο νέο Νewsletter της StockWatch καταχωρώντας το email σας στη «λίστα email» στα αριστερά αυτής της σελίδας.