You are here

ΣΑΕΚ: Ισχυρές αντοχές για την ασφαλιστική βιομηχανία

16/07/2020 15:37

Η ανάπτυξη εργασιών του ασφαλιστικού κλάδου, η συμβολή του στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει στην ποιότητα ζωής του πολίτη ήταν τα βασικά μηνύματα που αναδείχθηκαν στην 42η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου 2020, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Γενική Συνέλευση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία οι επιπτώσεις από την πανδημία στον ασφαλιστικό τομέα και στην οικονομία στο σύνολό της υποχρέωσαν τον κόσμο της ασφάλισης να ανταπεξέλθει κάτω από δύσκολες καταστάσεις.

Ανταποκρινόμενη στις κοινωνικές ανάγκες του πληθυσμού, η ασφαλιστική αγορά στάθηκε στο πλευρό των πολιτών, ανθρώπινα, με μια μεγάλη δωρεά ύψους €100,000 προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας και άλλες επιμέρους αξιόλογες πρωτοβουλίες.

Οι εταιρείες αντιμετώπισαν την κατάσταση με ευαισθησία και κατανόηση αφού, μπήκαν στην ίδια θέση με τους πελάτες. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, τα αιτήματα των πελατών εξετάστηκαν με προσοχή και στο πλαίσιο του εφικτού, δόθηκαν οι κατάλληλες λύσεις ανάμεσά τους, διευκολύνσεις στην καταβολή ασφαλίστρων και χρονικές ή άλλες μορφές επέκτασης καλύψεων.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) ο Πρόεδρος του ΣΑΕΚ,  Ανδρέας Στυλιανού τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα διαδραματίσει δυναμικό ρόλο στην προσφορά υπηρεσιών στο κλάδο υγείας γιατί η ιδιωτική ασφάλιση «δίνει το δικαίωμα στους πελάτες να επιλέγουν το νοσοκομείο και τον ιατρό, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, παρέχει καλύψεις και ωφελήματα, που δεν περιλαμβάνονται στο ΓεΣΥ με την πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα να γίνεται χωρίς καθυστέρηση και λίστες αναμονής». Έμφαση έδωσε και στην ανάπτυξη των εργασιών του κλάδου τα τελευταία χρόνια παρά τις προκλήσεις καθώς και στη συμβολή του τομέα στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας μέσω της συνεισφοράς του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Συγκεκριμένα, για το έτος 2019, η ασφαλιστική βιομηχανία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, συνέχισε την ανοδική πορεία και επέδειξε για ακόμη μια χρονιά ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα, δυναμισμό και ανάπτυξη. Ενδεικτικά, τα συνολικά ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 4.3% και ανήλθαν σε €930 εκ. έναντι €892 εκ. το 2018. Στα επιμέρους στοιχεία, ο Κλάδος Ζωής παρουσίασε άνοδο 0.6% και ο Γενικός Κλάδος 7%.

Η ανάγκη μεταρρύθμισης που θα διασφαλίσει ένα δίκαιο και διαφανές συνταξιοδοτικό σύστημα το οποίο θα αξιοποιεί και τους τρείς συνταξιοδοτικούς πυλώνες (κοινωνικές ασφαλίσεις, επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχέδια και ασφαλιστικά σχέδια ιδιωτικών συντάξεων) ήταν επίσης ένα από τα βασικά σημεία που προέκυψαν από την Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Στυλιανού επεσήμανε, ακόμη, την αναγκαιότητα μιας δυνατής ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής Ασφαλιστικών Εργασιών που θα περιλαμβάνει την εποπτεία των σχεδίων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών και των Ταμείων Προνοίας.

Επιμέρους συμπεράσματα για:

  • Το ΓεΣΥ: Η εφαρμογή της δεύτερης φάσης επιβεβαίωσε ότι πέραν από το ΓεΣΥ, ο ιδιωτικός τομέας θα είναι παρόν στην προσφορά υπηρεσιών στον κλάδο υγείας
  • Το συνταξιοδοτικό: Ο εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού πλαισίου επείγει. Ρόλος της βιομηχανίας είναι η παροχή συμπληρωματικής σύνταξης των κοινωνικών ασφαλίσεων ή/και άλλων επαγγελματικών σχεδίων, ώστε η συνολική σύνταξη να διασφαλίζει την συνέχιση του επίπεδου ζωής και μετά την αφυπηρέτηση.
     
  • Την Ενιαία Εποπτική Αρχή: Επείγει η δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής, ορθώς δομημένης και στελεχωμένης που να μπορεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο εποπτικό της έργο. Έκκληση του ασφαλιστικού τομέα η πολιτεία να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να υπάρχει κατάληξη το συντομότερο δυνατό

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, στην 42η Ετήσια ΓΣ του ΣΑΕΚ παρευρέθηκαν μόνο ανώτατα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών.