You are here

Σταθερά λιγότερες οι δαπάνες υγείας στην Κύπρο

03/02/2022 10:58

Οι δαπάνες που εξασφαλίστηκαν για την υγεία στην Κύπρο είναι σταθερά λιγότερες σε σύγκριση με της ΕΕ, από το 2008 μέχρι και το 2019, σύμφωνα με στοιχεία από το Προφίλ Υγείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το 2019 οι κατά κεφαλή δαπάνες για την υγεία στην Κύπρο ήταν λίγο περισσότερες από €1500, ενώ στο σύνολο της ΕΕ ήταν λίγο περισσότερο από €3000 .

Συγκεκριμένα, η Κύπρος δαπανά 24 % λιγότερο κατά κεφαλήν σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, 39% λιγότερο σε ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και 87 % λιγότερο σε μακροχρόνια φροντίδα σε σύγκριση με τους μέσους όρους της ΕΕ.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μικρότερο συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό για την υγεία. Συνεπώς, ως ποσοστό των τρεχουσών δαπανών υγείας, οι δαπάνες για πιο δαπανηρές πτυχές της περίθαλψης —όπως η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και τα φάρμακα— είναι σχετικά υψηλές.

Χρόνια νοσήματα αναλόγως εισοδήματος

Περίπου δύο στους πέντε Κύπριους ενηλίκους (39 %) ανέφεραν ότι εμφάνισαν τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα το 2019, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ (36 %), σύμφωνα με τις στατιστικές της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC).

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαφορές όσον αφορά την αναλογία των χρόνιων νοσημάτων ανά ομάδα εισοδήματος: το 55 % στην ομάδα με το χαμηλότερο εισόδημα αναφέρουν ότι πάσχουν από ένα τουλάχιστον χρόνιο νόσημα σε σύγκριση με 32 % στην ομάδα με το υψηλότερο εισόδημα.

Της Ουρανίας Στυλιανού