You are here

Στη μέγγενη της κρίσης οι ασφαλιστικές

10/03/2010 06:41
Μια από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων ετών αναμένει ο γενικός κλάδος ασφάλισης, με το συνδυασμό της κρίσης που υπάρχει στην αγορά των αυτοκινήτων και των προβλημάτων ρευστότητας που παρατηρούνται στην αγορά, να ενισχύουν τα σενάρια επικείμενης συγκέντρωσης στον κλάδο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η πρόσφατη εξαγορά της Eurosure από τη Μινέρβα δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει ο γενικός κλάδος τα επόμενα χρόνια, που καλείται παράλληλα να εναρμονιστεί με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της οδηγίας Solvency II.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο γενικός κλάδος σημείωσε ετήσια μεγέθυνση 5,6% το πρώτο εννιάμηνο του 2009, με τα ασφάλιστρα να φθάνουν τα €311 εκ. από €294 εκ. που ήταν το 2008.

Το 44% των ασφαλίστρων στο γενικό κλάδο αφορά ασφάλιση οχημάτων, το 25% ασφάλειες πυρός και το 21% το ραγδαίο αναπτυσσόμενο κλάδο υγείας.

Παρά την αύξηση των ασφαλίστρων, οι δεκάδες ασφαλιστικές γενικού κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο αντιμετωπίζουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

«Οι ασφαλιζόμενοι μειώνουν τα ασφαλισμένα ποσά ενώ κινούνται από περιεκτικές ασφαλίσεις σε ασφαλίσεις έναντι τρίτου που είναι πιο χαμηλά τα ποσά», ανέφερε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής της Λαϊκής Ασφαλιστικής, Ανδρέας Στυλιανού. Ταυτόχρονα «μήνα με το μήνα παρατηρείται αύξηση του αριθμού των απλήρωτων ασφαλίστρων τόσο από εταιρείες όσο και από ιδιώτες», συμπλήρωσε.

Ο διευθυντής της ασφαλιστικής εταιρείας Κόσμος, Κώστας Λεοντής, συμφωνεί ότι παρατηρείται δυσκολία στην αποπληρωμή των ασφάλιστρων, η οποία, όπως εξηγεί, μετακυλείται στους αντιπροσώπους που δυσκολεύονται να εισπράξουν και κατ’ επέκταση, να πληρώσουν τις εταιρείες.

Στις οικονομικές προκλήσεις του γενικού κλάδου, προστίθεται και η αύξηση των απαιτήσεων που παρατηρήθηκε το 2009, που προμηνύει, σύμφωνα με τους παράγοντες του κλάδου, αύξηση των ασφαλίστρων.

Το αυξημένο κόστος που προκύπτει από την αύξηση των απαιτήσεων επιβάλλει την αύξηση των ασφάλιστρων, υποδεικνύει ο διευθυντής της Atlantic Insurance, Ανδρέας Πυρίσιης, σημειώνοντας όμως ότι οι ασφαλιστικές προβληματίζονται λόγω της πίεσης που υπάρχει ήδη στην αγορά.

«Η κάθε εταιρεία θα αντιμετωπίσει με το δικό της τρόπο τα προβλήματα που αναφύονται σε μια δύσκολη χρονιά που προβάλλει για τις ασφαλιστικές εταιρείες», είπε. «Μια μικρή αγορά όπως η Κύπρος διαθέτει 31 ασφαλιστικές εταιρείες όσες σχεδόν έχει και η Γερμανία», πρόσθεσε.

Σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο συνεπάγεται και η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου, με την εφαρμογή της οδηγίας Solvency II.

Ο κ. Λεοντίου εκτιμά ότι οι εταιρείες με μικρά μερίδια αγοράς δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν λόγω των αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων που απαιτεί η οδηγία Solvency ΙΙ. «Θα εξαναγκαστούν είτε να συνενωθούν με άλλες είτε να κλείσουν», σημείωσε.

Ο κ. Στυλιανού, που είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών για το Solvency ΙΙ, επεσήμανε ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν θα είναι επαναστατικές.

«Και άρα αναμένω ότι οι εταιρείες που δεν θα μπορέσουν να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές ή θα αναγκαστούν να πουλήσουν την εταιρεία τους σε άλλη ή θα προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις για να δημιουργήσουν το critical mass που χρειάζονται για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο νέο περιβάλλον», κατέληξε.

Της Ηρώς Ευθυμίου