You are here

Στη βουλή το θέμα της Olympic Insurance

06/09/2018 06:41

Στη βουλή φαίνεται ότι μεταφέρεται το θέμα της ασφαλιστικής εταιρείας Olympic Insurance και πιο συγκεκριμένα τα όσα έχουν να κάνουν με τον εποπτικό ρόλο της υπηρεσίας ελέγχου ασφαλιστικών εταιρειών, μετά την ανάκληση της άδειας της εταιρείας και της εισαγωγής της σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Η διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας έχει ήδη ξεκινήσει, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της στη βάση της αιτιολογίας ότι δεν υπήρξε συμμόρφωση της με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλει ο νόμος.

Από τις 17 Αυγούστου έχει τερματιστεί και η ισχύς των ασφαλιστικών συμβολαίων των πελατών της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείτο στην Κύπρο και στη Βουλγαρία, υπό το καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης, στους κλάδους γενικής φύσεως.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρία Κουλία, ζητά την εγγραφή του θέματος για συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου.  Το αίτημα συνυπογράφουν βουλευτές του ΑΚΕΛ καθώς και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου.

Στο αίτημα, ζητείται όπως συζητηθούν οι πληροφορίες για ανεπαρκή έλεγχο εκ μέρους της υπηρεσίας ελέγχου ασφαλιστικών εταιρειών, στην Olympic Insurance καθώς και το θέμα της εξεύρεσης επαρκών πόρων για την ικανοποίηση της δαπάνης που πρέπει να εκταμιευθεί από το ταμείο ασφαλιστικών μηχανοκίνητων οχημάτων, για την αποζημίωση 179 χιλ. οχημάτων στη Βουλγαρία και 20 χιλ. στην Κύπρο.

Ο κ. Περδίκης αναφέρει στην επιστολή του ότι η Olympic είχε αγοράσει το 2017 ασφαλιστική εταιρεία στη Βραζιλία έναντι €150 εκ., κάτι που όπως αναφέρεται, οδήγησε και στην πτώχευσή της αφού ο ελεγκτικός οίκος της εταιρείας έκρινε ότι αυτή και άλλες πράξεις την κατέστησαν μη δρώσα εταιρεία, με αποτέλεσμα αρχικά τα περιοριστικά μέτρα και μετά το κλείσιμο της εταιρείας από την έφορο ασφαλιστικών εταιρειών της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι το ποσό που θα χρειαστεί για την πληρωμή ασφαλίστρων και οφειλόμενων αποζημιώσεων για δυστυχήματα κλπ, υπολογίζεται μεταξύ €20-35 εκ.

Όπως αναφέρεται, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν από το ταμείο ασφαλιστών μηχανοκινήτων οχημάτων προς όφελος του οποίου επιβαρύνεται με 5% κάθε ασφάλεια ευθύνης έναντι τρίτου, που γίνεται για όχημα ή οδηγό οχήματος, με οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία στην Κύπρο.

Ο κ. Περδίκης εκφράζει παράλληλα την εκτίμηση πως θα απαιτηθεί αύξηση του ποσοστού του 5% για να εξασφαλιστούν τα ποσά των αποζημιώσεων από το ταμείο ασφαλιστών μηχανοκινήτων καθώς, όπως αναφέρεται, απαιτούνται περισσότερο από τρία εκατομμύρια ασφάλιστρα έναντι τρίτου στην Κύπρο.

Προστίθεται ότι η Βουλγαρία έχει απευθυνθεί προς την Κομισιόν για συμβολή στη διευθέτηση των θεμάτων που σχετίζονται με την Κύπρο, και πως έχει κληθεί στο υπουργείο οικονομικών της Βουλγαρίας ο πρέσβης της Κύπρου από τον οποίο ζητήθηκε να συμβάλει για την πραγματοποίηση συνάντησης με το υπουργείο οικονομικών της Κύπρου.

Αναφορά γίνεται και στην παραίτηση της αντιπροέδρου της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και εφόρου ασφαλιστικών εταιρειών της Βουλγαρίας ενώ σημειώνεται πως στάλθηκε επιστολή στον χρηματοοικονομικό επίτροπο Παύλο Ιωάννου από την επίτροπο προστασίας του πολίτη στη Βουλγαρία, για συμβολή του στο ξεκαθάρισμα θεμάτων που έχουν προκύψει μετά το κλείσιμο της κυπριακής ασφαλιστικής Olympic.

M.X.