You are here

Στο κόκκινο τα ασφαλιστικά ταμεία

12/02/2019 06:59

Αποτυχία καταγράφουν οι αποδόσεις σχεδόν όλων των ασφαλιστικών ταμείων του κλάδου ζωής τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Με βάση τα στοιχεία του συνδέσμου με μήνα αναφοράς τον Δεκέμβριο του 2018, από τα 10 μεγαλύτερα ασφαλιστικά επενδυτικά ταμεία, τα 9 έχουν αρνητικές αποδόσεις και ένα μόνο θετική.

Αν την ίδια περίοδο κάποιος «άσχετος» επένδυε τις οικονομίες του στις μετοχές του Γενικού δείκτη ΧΑΚ ή μετοχές του FTSE/CySE, θα είχε καλύτερη απόδοση ή μικρότερες απώλειες. Την περασμένη χρονιά, δηλαδή, οι «επαγγελματίες επενδυτές» είχαν χειρότερες επιδόσεις από αυτές της εγχώριας αγοράς, κυρίως επειδή επενδύουν σε διεθνή χρηματιστήρια. 

Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, η επιμονή των επαγγελματιών επενδυτών σε επενδύσεις στο εξωτερικό, αποδείχθηκε λανθασμένη.

Τις μεγαλύτερες απώλειες που φθάνουν το 10,23% καταγράφει το Savings Fund της Ancoria το οποίο έχει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων του σε μετοχές (50%-80%).

O fund manager της Ancoria Στέλιος Πετρίδης σημειώνει στη StockWatch ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτικών κατηγοριών παγκόσμια κατέγραψε σημαντικές ζημιές το 2018, κυρίως κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, εν μέσω αυξημένης ανησυχίας των επενδυτών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της συνεχιζόμενης εμπορικής διαμάχης μεταξύ Κίνας και Αμερικής αλλά και τον σταδιακό τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.  

«Ταμεία όπως το Savings Fund της Ancoria, παρουσίασαν περαιτέρω απώλειες αν μεταφραστούν σε ευρώ, λόγω της υποτίμησης της σουηδικής κορόνας, που είναι το νόμισμα αναφοράς του ταμείου, καθώς απευθύνεται σε σουηδούς πελάτες», επισημαίνει.

 Ο investment manager της CNP Χάρης Πογιατζής σημειώνει ότι το 2018 ήταν μια χρονιά διόρθωσης, μετά από μια εξαιρετικά αποδοτική χρονιά το 2017.

«Οι αποδόσεις επενδυτικών προϊόντων πιέστηκαν από το γενικότερο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Η μεταβλητότητα και νευρικότητα κυριάρχησαν, με τα πρόσημα και τις τάσεις να αλλάζουν συνεχώς από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι αποδόσεις των ασφαλιστικών ταμείων ήταν υποτονικές για το 2018 αφού σχεδόν όλες οι κατηγορίες επενδύσεων διεθνώς κινήθηκαν αρνητικά», αναφέρει.

Αρνητικές αποδόσεις σημειώνουν και το Growth της Universal Life, το Μικτό της Eurolife, το Balanced της Cyprialife και το Security Fund της Universal Life.

Το Growth Fund της UL έχει το 50% επενδυμένο σε μετοχές, 20% σε ομόλογα και 17% σε ακίνητα. Όσον αφορά το Μικτό της Eurolife, έχει επενδυμένο 38,74% σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και 38,2% σε ομόλογα και χρεόγραφα εξωτερικού.

Θετικές αποδόσεις σημειώνει μόνο το Income Fund της Cyprialife του οποίου οι εισοδηματικές επενδύσεις φθάνουν το 100%.

Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο είναι το Μικτό της Eurolife με ενεργητικό €331,4 εκ. και ακολουθεί το Growth της Universal Life με €89,9 εκ.

Όσον αφορά στο 2019, ο κ. Πογιατζής αναφέρει ότι έχει αρχίσει με τους καλυτέρους οιωνούς, μετά την επαναταξινόμηση του ρίσκου κατά το τέλος του 2018.

Της Γεωργίας Χαννή