You are here

Τερματίζονται τα συμβόλαια της Olympic Insurance

13/08/2018 16:34

Τον τερματισμό της ισχύος ασφαλιστικών συμβολαίων από 17 Αυγούστου 2018, ανακοίνωσε χθες στον ημερήσιο Τύπο η Olympic Insurance Company Limited, μετά την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με βάση το νόμο περί ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εργασιών και άλλων συναφών θεμάτων, η έφορος ασφαλίσεων, με απόφασή της ημερομηνίας 10 Αυγούστου 2018, διόρισε ως προσωρινό εκκαθαριστή της Olympic Insurance Company Ltd τον Παύλο Νακούζη, από τον οίκο Mazars Limited.

Σημειώνεται πως βάσει της νομοθεσίας, με τη δημοσίευση του εν λόγω διορισμού του προσωρινού εκκαθαριστή στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, που αναμένεται να γίνει την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018, οι ασφαλιστικές συμβάσεις της εταιρείας τερματίζονται.

Η εταιρεία προτρέπει όλους τους κάτοχους τέτοιων συμβολαίων να προβούν έγκαιρα στις αναγκαίες ενέργειες για εξασφάλιση εναλλακτικής ασφαλιστικής κάλυψης.

Στην ανακοίνωση της εφόρου ασφαλίσεων για την ανάκλησης της άδειας της ασφαλιστικής εταιρείας, καταγράφεται ως αιτιολογία η μη συμμόρφωση της με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλει ο νόμος.

Η Olympic Insurance όπως αναφέρεται, δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στη Βουλγαρία (υπό το καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης) στους κλάδους γενικής φύσεως.

Αποτυχημένη προσφυγή στον γδ υπουργείου οικονομικών

Η εταιρεία άσκησε το δικαίωμά της για υποβολή προσφυγής προς το γενικό διευθυντή του υπουργείου οικονομικών κατά της απόφασης της εφόρου ασφαλίσεων, ο οποίος εντούτοις, αφού εξέτασε την προσφυγή εξέδωσε την απόφασή του στις 17/7/2018, με την οποία επικύρωσε την απόφαση της εφόρου ασφαλίσεων για την ανάκληση της άδειας ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, στην απόφασή του ο Χρίστος Πατσαλίδης σημειώνει ότι δεν έχουν υποβληθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η έφορος ασφαλίσεων δεν έχει ακολουθήσει τις διαδικασίες και διατάξεις που προβλέπονται από τον νόμο προκειμένου να αποφασίσει εάν η εταιρεία καλύπτει το περιθώριο φερεγγυότητας ή όχι.

Η ανάκληση της άδειας ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών της εν λόγω εταιρείας, υπάγεται την αναγκαστική διάλυση και εκκαθάριση της από το δικαστήριο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ανάκλησης άδειας.

Οι όροι εντολής του προσωρινού εκκαθαριστή

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου οικονομικών βρίσκονται αναρτημένοι και οι όροι εντολής του διορισμένου προσωρινού εκκαθαριστή της Olympic Insurance.

Συγκεκριμένα, ο προσωρινός εκκαθαριστής έχει εντολή να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για προστασία του ενεργητικού και διατήρησης του καθεστώτος της εταιρείας, να λάβει στον έλεγχό του ή στη φύλαξή του όλη την ιδιοκτησία και αγώγιμα δικαιώματα που η εταιρεία δικαιούται ή φαίνεται ότι δικαιούται, να αντιπροσωπεύει και να δεσμεύει την εταιρεία, να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες σε σχέση με τον τερματισμό όλων των ασφαλιστικών συμβάσεων της ασφάλισης γενικής φύσεως της εταιρείας και να εκπληρώσει όλες τις άλλες ενέργειες που προνοεί η νομοθεσία της κυπριακής Δημοκρατίας για τον προσωρινό εκκαθαριστή.

Η περίοδος διορισμού του κ. Παύλου Νακούζη ως προσωρινός εκκαθαριστής λήγει ταυτόχρονα με το διορισμό του εκκαθαριστή της εταιρείας από το Δικαστήριο. Η αμοιβή του θα συγκεκριμενοποιηθεί με το διορισμό του εκκαθαριστή.

Τον περασμένο μήνα και μετά την απόφαση του γδ του υπουργείου οικονομικών που επικύρωσε την ανάκληση της άδειας της ασφαλιστικής εταιρείας, το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε σχετικά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, αναφερόταν ότι η απόφαση της εφόρου ασφαλίσεων και η χρονική στιγμή που επέλεξε να το πράξει γεννούν ερωτηματικά για τον έλεγχο και την εποπτεία που άσκησε μέχρι σήμερα, ως η αρμόδια εποπτική αρχή και σημειωνόταν ότι στην έκθεση του ο εξωτερικός ελεγκτής της εταιρείας, διαπίστωνε την αδυναμία της να παρέχει επαρκή και ικανοποιητικά στοιχεία για την επάρκεια των κεφαλαίων της.

Της Μαρίας Χαμπή