You are here

Τεστ αντοχής και στις ασφαλιστικές

25/11/2020 07:19

Τη σημασία της υποβολής της εποπτικής έκθεσης αξιολόγησης ιδίων κινδύνων και φερεγγυότητας (Own Risk Solvency Assessment – ORSA) τονίζει η έφορος ασφαλίσεων Τώνια Τσαγγάρη.

Σε εγκύκλιο της, η κ. Τσαγγάρη σημειώνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και οι επιπτώσεις της είναι ακόμα αβέβαιες τόσο όσον αφορά το μέγεθός τους όσο και τη διάρκεια τους.

 «Αυτή η κρίση όμως έχει κάνει επιτακτική την ανάγκη οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να αξιολογήσουν την επίδραση στις εργασίες τους για να μπορέσουν να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της όσο καλύτερα μπορούν», αναφέρει.

Η διενέργεια της αναφοράς ORSA γίνεται μια φορά τον χρόνο και στην Κύπρο οι περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να το κάνουν προς το τέλος του έτους.

 «Επειδή πλησιάζει το τέλος του έτους με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία της αναφοράς αυτής, που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από το ΔΣ σαν ένα από τα πιο ουσιώδη εργαλεία στη διαχείριση κινδύνων για την επίδραση της πανδημίας και τους τρόπους αντιμετώπισης της, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας», τονίζει.

Ένα σημαντικό στοιχείο της αναφοράς ORSA είναι η διενέργεια ασκήσεων αντοχής που περιλαμβάνει και το αντίστροφο σενάριο αντοχής. Σε αυτά τα σενάρια πρέπει να αντικατοπτρίζονται τουλάχιστον η παρούσα κατάσταση και οι αναμενόμενες επιπτώσεις στις αγορές, στην εξέλιξη των απαιτήσεων τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον γενικό κλάδο καθώς και την επίδραση στο λειτουργικό κίνδυνο της εταιρείας. Επίσης, πρέπει να αντικατοπτρίζεται η επάρκεια του επιχειρησιακού σχεδίου για τα επόμενα χρόνια.

Η έφορος ασφαλίσεων υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να περιλαμβάνονται δύο τουλάχιστον σενάρια, ένα σενάριο για την παρούσα κατάσταση της πανδημίας και μια συνετή προέκταση της και ένα σενάριο με πιο σοβαρή έκταση της πανδημίας.

Επισημαίνεται επίσης ότι η κάθε ασφαλιστική επιχείρηση θα πρέπει να διεξάγει ένα αριθμό σεναρίων σε σχέση με τουλάχιστον τα ασφάλιστρα, τις απαιτήσεις, την απόδοση στις επενδύσεις και τη ρευστότητα.

Σε περίπτωση που η ασφαλιστική επιχείρηση σκέφτεται είτε να κάνει αλλαγές στα ασφαλιστήρια της, είτε να εισάξει νέα προϊόντα ή υπάρχουν οποιεσδήποτε αλλαγές στις ασφαλιστικές της συμβάσεις πχ εξαιρέσεις λόγω της πανδημίας, τότε η επίδραση τους στις κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επίδραση οποιονδήποτε αλλαγών στη διανομή των προϊόντων ενόψει της πανδημίας, πχ επένδυση σε μηχανογράφηση, απευθείας πωλήσεις.

Σε περίπτωση που σε οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια, η κεφαλαιακή κατάσταση της εταιρείας είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η εταιρεία, τότε πρέπει να σχεδιαστούν ενέργειες μετριασμού του κινδύνου ή και ενέργειες της διεύθυνσης που μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση φερεγγυότητας.

Επισυνάπτεται η εγκύκλιος.

Της Γεωργίας Χαννή