You are here

«Άναψε η πρίζα» για δωρεάν φόρτιση οχημάτων

14/03/2023 12:46

Τέθηκαν σε λειτουργία από σήμερα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων e-Point, στον δήμο Λευκωσίας, τα οποία θα παραμείνουν δωρεάν για διάρκεια ενός έτους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Λευκωσίας, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων e-Point που τέθηκαν σε λειτουργία βρίσκονται στις οδούς Στασάνδρου και Πριγκιπίσσης Ζήνας Ντε Τύρας (Ζήνας Κάνθερ).

Η φόρτιση όπως αναφέρεται, θα διατίθεται δωρεάν για ένα χρόνο, ενώ σύντομα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία ακόμη δύο ηλεκτρικοί φορτιστές στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης στην τάφρο Νταβίλα και στον προμαχώνα Τρίπολις (Πλατεία Σολωμού).

Τα σημεία φόρτισης τέθηκαν σε λειτουργία έπειτα από πρωτοβουλία του ομίλου Πηλακούτα και της Troodos Electric Cables Ltd, την οποία στήριξε ο δήμος Λευκωσίας.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι ο δήμος Λευκωσίας είναι ο πρώτος δήμος, που προχωρεί σε μια τέτοια ενέργεια, ενώ οι δύο ηλεκτρικοί φορτιστές που θα τεθούν σε λειτουργία σύντομα αποτελούν επίσης ενέργεια των δύο εταιρειών.

Οι δύο εταιρείες συνέβαλαν στην παροχή της δωρεάν προμήθειας και εγκατάστασης των δύο διπλών ηλεκτρικών φορτιστών και ο δήμος, ετοίμασε την υποδομή για την εγκατάσταση των σημείων φόρτισης, αναφέρεται.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ανέφερε ότι στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί το οικολογικό αποτύπωμα της πόλης περιορίζοντας τους ρύπους από τα αυτοκίνητα και διευκολύνοντας την πρόσβαση σε άλλες μορφές μεταφοράς, φιλικές προς το περιβάλλον.

Πρόσθεσε, ότι «τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, με κύριο όφελος πάντα την ποιότητα του αέρα».

Χαμηλό το ενδιαφέρον

Σημειώνεται ότι σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων υπάρχουν και σε άλλες πόλεις από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, ενώ «τρέχει» το σχέδιο χορηγιών για σταθμούς επαναφόρτισης «Ηλεκτροκίνηση με τα 1000».

Σύμφωνα με τον χάρτη πλοήγησης της ΑΗΚ, στην επαρχία Λευκωσίας και Λεμεσού υπάρχουν ήδη 20 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα περισσότερα ανάμεσα σε όλες τις πόλεις παγκυπρίως.

Δέκα σημεία φόρτισης υπάρχουν στην επαρχία Λάρνακας και 8 σημεία στην επαρχία Πάφου.

Δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπάρχουν στην περιοχή Αραδίππου και 4 σημεία στο Παραλίμνι.

Το σύνολο των σημείων φόρτισης παγκύπρια φτάνει τα 65.

Εξάλλου, όπως δήλωσε στη StockWatch η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, είναι στα σκαριά η παραλαβή κι άλλων σημείων φόρτισης τα οποία αναμένεται να εγκατασταθούν στους ενδιαφερόμενους δήμους και κοινότητες, αν και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν μέχρι στιγμής, είναι χαμηλό.

Μ.Κ.