You are here

Περατώνει υποθέσεις κατά Κύπρου η Κομισιόν

08/11/2018 14:01

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να περατώσει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου σχετικά με κλίμακα ελάχιστων αμοιβών για εξωδικαστική νομική εργασία, όπως η κατάρτιση διαθηκών, οι συμβάσεις, η διαχείριση κληρονομίας και η καταχώριση εταιρειών.

Η ενωσιακή νομοθεσία απαιτεί από τα κράτη μέλη να μην ενθαρρύνουν επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων να ευνοούν ή να ενθαρρύνουν συμπεριφορά αντίθετη με τους κανόνες του ανταγωνισμού, η οποία θα παραβίαζε το άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Απρίλιο του 2018 η Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες στις κυπριακές αρχές ότι ορισμένες νομοθετικές διατάξεις, μέσω της εξουσιοδότησης στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο να εγκρίνει κλίμακα ελάχιστων αμοιβών για εξωδικαστική εργασία, ενθάρρυναν συμπεριφορά η οποία θα μπορούσε να εμποδίσει, να περιορίσει ή να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, σε απάντηση στις ανησυχίες που εκφράστηκαν, η Κύπρος τροποποίησε τη νομοθεσία της.

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη νέα νομοθεσία, που αίρει την ειδική διάταξη με την οποία ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εξουσιοδοτήθηκε να καθορίζει τις εν λόγω αμοιβές. Παράλληλα, σήμερα η Επιτροπή περάτωσε επίσης αντιμονοπωλιακή έρευνα για την κλίμακα ελάχιστων αμοιβών που εγκρίθηκε από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, με βάση την εξουσιοδότηση που περιλαμβανόταν στην εθνική νομοθεσία. Η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου να καταργήσει αυτήν την κλίμακα ελάχιστων αμοιβών, αφότου η Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες ότι οι κανόνες αυτοί δεν συνάδουν με το άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ. Η παρέμβαση της Επιτροπής σημαίνει ότι οι δικηγόροι μπορούν πλέον να καθορίζουν ελεύθερα τις αμοιβές τους όταν παρέχουν εξωδικαστικές νομικές υπηρεσίες και ότι οι πολίτες θα ωφεληθούν από ανταγωνιστικότερες τιμές στον τομέα αυτό.

Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών

Η Επιτροπή εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για τη μεταφορά, από την Κύπρο και το Λουξεμβούργο, των μέτρων για την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας όσον αφορά την πρόσβαση των φορολογικών αρχών των κρατών μελών σε πληροφορίες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που είναι γνωστή ως «DAC5».

Σήμερα η Επιτροπή αποφάσισε να περατώσει αυτές τις δύο υποθέσεις παράβασης.

Οδική ασφάλεια

Την ίδια ώρα σήμερα η Επιτροπή καλεί τη Βουλγαρία και την Κύπρο να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους. Η οδηγία ορίζει τα στοιχεία που πρέπει να ελέγχονται κατά τον τεχνικό έλεγχο, τις μεθόδους δοκιμών, τα ελαττώματα και την αξιολόγησή τους. Παρά τις κοινοποιήσεις των κρατών μελών όσον αφορά τα εθνικά μέτρα μεταφοράς και τις δηλώσεις πλήρους μεταφοράς, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η μεταφορά των μέτρων της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο στα εν λόγω κράτη μέλη είναι ελλιπής. Επιπλέον, η Δανία καλείται να ολοκληρώσει τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των επικαιροποιημένων κανόνων σχετικά με τα έγγραφα κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς, και σε αυτή την περίπτωση, η Επιτροπή θεώρησε ότι η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο είναι ελλιπής. Η εν λόγω οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά μητρώα οχημάτων με εναρμονισμένο περιεχόμενο και καθορίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σε περίπτωση αποτυχημένου περιοδικού τεχνικού ελέγχου. Όλα τα οικεία κράτη μέλη έχουν πλέον δύο μήνες στη διάθεσή τους για να απαντήσουν·μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή των υποθέσεων στο δικαστήριο της ΕΕ.