You are here

Χωρίς προβλήματα στο τελωνείο η εφαρμογή νομοθεσίας για οχήματα

27/03/2019 14:26

Ομαλά κύλησε για το Τμήμα Τελωνείων η πρώτη εργάσιμη ημέρα εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για μηδενικό συντελεστή φόρου κατανάλωσης στα νεοεγγραφέντα οχήματα, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Κυριακή Μυριανθοπούλου, η οποία τόνισε παράλληλα την πλήρη ετοιμότητα του Τελωνείου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς.
 
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει ηλεκτρονική επικοινωνία του Τμήματος Τελωνείων με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ώστε να μειωθεί το διοικητικό κόστος και να αποφεύγεται η έκδοση χαρτιού.
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η κ. Μυριανθοπούλου είπε ότι το Τμήμα Τελωνείων άρχισε από το περασμένο Σάββατο να εφαρμόζει τις πρόνοιες του νέου νόμου, μετά τη δημοσίευση του την Παρασκευή 22 Μαρτίου στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.
 
Αναφέροντας ότι η κατάσταση άρχισε ήδη να ομαλοποιείται, η κ. Μυριανθοπούλου είπε ότι «αναμένουμε ένα όγκο εργασίας γιατί μπορεί να υπήρχαν πολίτες που ανέβαλαν τον τελωνισμών των αυτοκινήτων τους αναμένοντας την ψήφιση της νέας νομοθεσίας», σημειώνοντας ότι στις επόμενες ημέρες θα διαφανεί κατά πόσον η αγορά θα προτιμήσει τον τελωνισμών των αυτοκινήτων ή θα επιλέξει τις αποθήκες αποταμίευσης.
 
Είπε ότι το Τμήμα προέβη από προηγουμένως σε δοκιμή του ηλεκτρονικού του συστήματος για να είναι έτοιμο να εφαρμόσει άμεσα τη νέα νομοθεσία και από το περασμένο Σάββατο άρχισαν οι τελωνισμοί των αυτοκινήτων. Σημείωσε πως τίθενται διάφορα ερωτήματα και μικροθέματα από τους πολίτες σε σχέση με τη νέα νομοθεσία.
 
Ηλεκτρονική επικοινωνία Τμήματος Τελωνείων με Τμήμα Οδικών Μεταφορών

Επιπλέον, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων είπε ότι γίνεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια, η οποία είχε αρχίσει από προηγουμένως, για να γίνει η ηλεκτρονική επικοινωνία του Τμήματος Τελωνείων με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ώστε να μειωθεί και το διοικητικό κόστος και να μη χρειάζεται η έκδοση χαρτιού με το οποίο επιβεβαιώνεται η εξόφληση των οφειλών προς το Τμήμα Τελωνείων.

Η διασύνδεση των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων, σύμφωνα με την κ. Μυριανθοπούλου, θα βοηθήσει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών να λαμβάνει αυτόματα τα στοιχεία που χρειάζεται από το σύστημα μας για τους τελωνισμούς των αυτοκινήτων και να προχωρεί άμεσα στην εγγραφή των αυτοκινήτων.

«Αυτή η διασύνδεση έχει αρκετό καιρό που ξεκίνησε μέσα στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά τώρα εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας με τη βοήθεια και του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής για να μπορέσουν να μιλήσουν τα συστήματα των δύο Τμημάτων και ταυτόχρονα να μειώσουμε όσο γίνεται τον φόρτο εργασίας», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι υπόλοιπες διαδικασίες του Τμήματος Τελωνείων παραμένουν οι ίδιες, καθώς θα πρέπει να γίνεται δήλωση του αυτοκινήτου, όπως εξήγησε, για να μπορέσει να εκτελωνιστεί και να αποδεσμευθεί, ανεξάρτητα αν έχει μηδενικό συντελεστή.

Σε αυτό το σημείο, η κ. Μυριανθοπούλου είπε στο ΚΥΠΕ ότι το Τμήμα Τελωνείων διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο επιτρέπει την ηλεκτρονική υποβολή όλων των διασαφήσεων, σημειώνοντας ότι 100% των διασαφήσεων τελωνισμού γίνονται ηλεκτρονικά στο Τμήμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
 
Brexit

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων είπε ότι με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) «αναμένεται μια έντονη αύξηση της εργασίας και είμαστε σε κάποια ανησυχία», προσθέτοντας ότι αν η Βρετανία θα θεωρείται ως τρίτη χώρα τότε εμπορεύματα και επιβάτες από τη χώρα αυτή θα υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους που υπόκεινται τρίτες χώρες. 
 
Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει επιπρόσθετο όγκο εργασίας για το Τμήμα Τελωνείων μέσω των επιπρόσθετων ελέγχων που θα γίνονται, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το Τμήμα αναμένει να πληρωθούν οι κενές θέσεις «για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε ελέγχους».
 
Είπε ακόμη ότι το Τμήμα έχει τρέξει τα τεστ συμμόρφωσης (conformance testing) των ηλεκτρονικών συστημάτων τα οποία ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ώστε να δείξουμε την ετοιμότητα μας».
 
Σημείωσε ότι το Τμήμα βρίσκεται σε αναμονή για να ξεκαθαρίσει πότε θα υπάρξει το Brexit και κατά πόσον αυτό θα είναι άτακτο ή με συμφωνία.
 
Τέλος, η κ. Μυριανθοπούλου είπε ότι το Τμήμα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του διάφορα έγγραφα, που έρχονται από την ΕΕ για το πώς θα είναι οι διαδικασίες του Τμήματος μετά το Brexit, για το πώς θα πρέπει να προετοιμαστούν οι οικονομικοί φορείς, για τον όγκο εργασίας και άλλα.