You are here

Αναζητούν λύσεις για τα πρόστιμα σε οδηγούς «Ζ»

17/10/2021 06:01

Την ρύθμιση ώστε να μην φέρουν την ευθύνη οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων, για όσους παίρνουν εξώδικα πρόστιμα με οχήματα «Ζ», αναζητεί η κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, ενόψει και της λειτουργίας του νέου συστήματος φωτοεπισήμανσης από τις 25 Οκτωβρίου.

Τα τρία νομοσχέδια που θα ρυθμίζουν την λειτουργία των καμερών και την εξώδικη επιβολή προστίμων, θα τεθούν προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Επιτροπή εξέτασε σε συνεδρία την περασμένη Πέμπτη πιθανές λύσεις που να ρυθμίζουν την καταβολή των προστίμων σε εξώδικα που εκδίδονται για τροχαίες παραβάσεις τουριστών - οδηγών αυτοκινήτων ενοικίασης, από τους ίδιους τους παραβάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, δεν αποκλείεται ως την ερχόμενη εβδομάδα να ετοιμαστεί σχετική τροποποίηση στο νομοσχέδιο για την εξώδικη πληρωμή των προστίμων, καθώς οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την εξεύρεση της πιο κατάλληλης λύσης.

Σημειώνεται ότι με βάση τις πρόνοιες των νομοσχεδίων, κάθε εταιρεία θα πρέπει να βρει τρόπο για να δεσμεύει τον πελάτη της ότι θα καταβάλει το πρόστιμο του εξώδικου, όπως π.χ. δεσμεύοντας για ένα διάστημα ένα ποσό στην πιστωτική του κάρτα, καθώς στο ενδεχόμενο που δεν πληρωθεί το εξώδικο, η ευθύνη θα βαραίνει τις εταιρείες ενοικίασης.

Εκπρόσωποι των συνδέσμων των επαγγελματιών ενοικίασης οχημάτων, τόνισαν ότι εάν δεν δοθεί κάποια λύση θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κατά την προηγούμενη φάση λειτουργίας των καμερών τροχαίας, τα εξώδικα πρόστιμα έφταναν στα γραφεία τους σωρηδόν.

Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ενοικίασης οχημάτων και της Ένωσης Εκμισθωτών Μοτοσυκλετών, μέλη της Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τις πρόνοιες των νομοσχεδίων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν δεν εξευρεθεί εναλλακτική λύση στο συγκεκριμένο θέμα, να προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα.

ΠΟΒΕΚ: Σύστημα όπως του ψευδοκράτους  

Ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Κυριάκος Μουστάκας υποστήριξε ότι θα πρέπει ο παροχέας υπηρεσιών να ειδοποιείται άμεσα και να υποχρεούται να αποστέλλει τα στοιχεία του πελάτη (Όνομα και νούμερο διαβατήριου ) σε μια κεντρική υπηρεσία.

«Η σχετική κεντρική υπηρεσία θα μπορεί να αναρτήσει το ποσό σε σελίδα στα σημεία εξόδου της Δημοκρατίας και κατά την έξοδο του παραβάτη να του ζητείται η αποπληρωμή του ποσού, όπως γίνεται και με τα εντάλματα. Το σύστημα που υπάρχει για αυτόματη είσοδο με το Boarding Pass, μπορεί πιστεύουμε να ενωθεί τεχνολογικά με την σελίδα και να απαγορεύεται η έξοδος αν δεν έχει διευθετηθεί το πρόστιμο», πρόσθεσε.

Ο κ. Μουστάκας επεσήμανε ότι σχετικό σύστημα λειτουργεί το ψευδοκράτος, τονίζοντας ότι η σχετική διαδικασία από τις κατοχικές αρχές γίνεται εντός 20 λεπτών από την παραβίαση.

Εξώδικα σε Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ενοικίασης Στέλιος Κυθρεώτης διαφωνώντας με το να πληρώνουν τα πρόστιμα οι ιδιοκτήτες, αν δεν πληρώνει ο τουρίστας, αναφέρθηκε στο πως λειτουργούν άλλες χώρες σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στην Αγγλία αν δεν καταβληθεί το πρόστιμο, ο οδηγός θεωρείται υπεύθυνος, ενώ η υποχρέωση της εταιρείας ενοικίασης είναι να ενημερώσει της αρχές για τα στοιχεία του ενοικιαστή.

Στο ενδεχόμενο που ο παραβάτης είναι από ευρωπαϊκή χώρα ενημερώνονται οι αρχές της , ενώ στο ενδεχόμενο που η ενοικίαση έγινε εκτός Ευρώπης, όπως π.χ. στις ΗΠΑ τότε το γραφείο ενοικιάσεως μπορεί βάσει του συμβολαίου που υπογράφηκε και εφόσον δεν έχει παρέλθει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να πληρώσει το πρόστιμο χρεώνοντας τον πελάτη οδηγό. 

Στην Ιταλία όπως είπε, η εταιρεία προωθεί τα στοιχεία του ενοικιαστή στις αρχές, η οποίες επικοινωνούν για την πληρωμή του εξώδικού. Στο ενδεχόμενο που δεν πληρωθεί, υπάρχει επιπλέον χρέωση, ενώ σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται μεγάλη καθυστέρηση ενημερώνεται το τραπεζικό ίδρυμα που συνεργάζεται και επηρεάζεται η πιστοληπτική του αξιοπιστία.

Σε αδικήματα τροχαίων παραβιάσεων και φωτοεπισύμανσης διατηρείται αρχείο και την επόμενη φορά που ο παραβάτης θα προσπαθήσει να εισέλθει στην χώρα υποχρεούται να καταβάλει πρώτα το πρόστιμο.  

Όσον αφορά την Γαλλία, ο κ. Κυθρεώτης ανέφερε ότι η εταιρεία ενοικίασης ενημερώνει τις αρχές εντός 14 ημερών για τα στοιχεία του ενοικιαστή που οδηγούσε κατά την παράβαση, ο οποίος ενημερώνεται για να πληρώσει το πρόστιμο. Ανέφερε ότι για τους παραβάτες από το εξωτερικό η γαλλική κυβέρνηση λειτουργεί ειδική ιστοσελίδα πληρωμής των πρόστιμών με πιστωτικές κάρτες.

Της Ελένης Χαραλάμπους