You are here

Δεν φοβούνται τα τσουχτερά πρόστιμα οι κύπριοι

02/10/2020 11:29

Παρά την εφαρμογή των νέων τσουχτερών προστίμων για τροχαίες παραβάσεις, οι κύπριοι οδηγοί δεν φαίνεται να πτοούνται.

Σε δηλώσεις του στον Alpha ο Διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου Γιαννάκης Γεωργίου, ανέφερε ότι μόλις σε μια μέρα έγιναν 632 καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις.

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν υπερβολική ταχύτητα ενώ ακολουθεί η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και η χρήση κινητού τηλεφώνου.

Οι περισσότερες καταγγελίες έγιναν στην επαρχία Λεμεσού.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά μέχρι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τη σημασία της οδικής ασφάλειας.

Η υπουργός δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΣΕΚ, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την έναρξη εφαρμογής, χθες, των νέων αυστηρότερων ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις είπε ότι είναι ένα πλαίσιο ποινών που δυστυχώς επιβαλλόταν. Πρόσθεσε πως οι ποινές δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά είναι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας και δρουν ανασταλτικά στους οδηγούς, ώστε να σκεφτούν δύο και τρεις φορές αν θα σταθμεύσουν παράνομα, αν θα οδηγήσουν πέραν του ορίου ταχύτητας, αν θα πιουν πριν οδηγήσουν.

«Εμείς επιθυμούμε να προάγουμε την καλλιέργεια της οδικής συνείδησης από νεαρή ηλικία και δυστυχώς οι ποινές είναι μέρος της όλης προσπάθειας αν και όχι αυτοσκοπός», πρόσθεσε.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αυστηρότερες ποινές θα φέρουν αλλαγή και πιο ασφαλή οδήγηση στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα των αυξήσεων των ποινών θα μπορούν να μελετηθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και όχι μία μέρα μετά την εφαρμογή τους.

Οι νέες ποινές είναι:

Για xρήση κινητού τηλεφώνου:  Μέχρι σήμερα το εξώδικο ήταν €85, με τις νέες ποινές ανεβαίνει στα €150 και στη συνέχεια αυξάνεται στα €300 αν υπάρξει νέα παράβαση σε διάστημα 3 ετών.

Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: Από €85, μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε €150 και στη συνέχεια αυξάνεται στα €300 αν ο ίδιος οδηγός καταγγελθεί ξανά σε διάστημα 3 ετών.

Παράβαση κόκκινου σηματοδότη: Η προηγούμενη ποινή ήταν €85 και εκτοξεύεται στα €300.

Στάθμευση σε χώρο αναπήρων: Η  ποινή μέχρι σήμερα ήταν €85 και μετατρέπεται σε €300.

Οι νέες ποινές μεταξύ άλλων αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης της οποίας τα εξώδικα θα είναι κλιμακωτά ως εξής: Από 22 mg – 35 mg €125, από 36 mg – 55 mg €250, από 56 mg – 70 mg €500, από 71 mg και άνω η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστήριο.

Της Γεωργίας Χαννή