You are here

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ των διαβατηρίων

16/09/2020 07:01

Τρεις και πλέον βδομάδες μετά τις αποκαλύψεις σκανδάλων στην παραχώρηση διαβατηρίων από την Κύπρο, το πολιτικό σήριαλ των πολιτογραφήσεων συνεχίζεται, και το νέο επεισόδιο αναμένεται να διαδραματιστεί σήμερα στη βουλή.

Ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης θα πραγματοποιήσει δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα των εγγράφων που είναι στην κατοχή της βουλής και αφορούν τις πολιτογραφήσεις, την παράδοση των οποίων ζήτησε πρόσφατα η αστυνομία.

Στη διάσκεψη θα παρευρεθούν οι τρεις νομικοί Ανδρέας Αγγελίδης, Κρις Τριανταφυλλίδης και Αχιλλέας Αιμιλιανίδης που κατόπιν αιτήματος της βουλής απέστειλαν την περασμένη εβδομάδα κοινή γνωμοδότηση αναφορικά με το χειρισμό του θέματος.

Με βάση την γνωμοδότηση, το κοινοβούλιο δεν είναι υποχρεωμένο να παραδώσει έγγραφα στις αστυνομικές αρχές εφόσον, σύμφωνα με τους νομικούς, εντοπίζονται στοιχεία που καθιστούν «συνταγματικά μη θεμιτή» την έρευνα της αστυνομίας στη βουλή.

Στη διάσκεψη αναμένεται να γίνει αναφορά στις προθέσεις της βουλής σε σχέση με τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος και την ανταπόκριση της βουλής στις έρευνες σχετικά με τη διαρροή των εγγράφων.

Πάντως, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης επανέλαβαν επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες, την άποψη ότι η έρευνα στη βουλή επιδιώκεται με σκοπό τον αποπροσανατολισμό από την ουσία του ζητήματος, που είναι τα προβλήματα στα οποία οδήγησε ο τρόπος υλοποίησης του σχεδίου πολιτογραφήσεων.

Ταυτόχρονα, αντιδράσεις εκ μέρους κομμάτων της αντιπολίτευση συνεχίζουν να προκαλούν στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια και αναφορές σε σχέση με τα αποτελέσματα των ερευνών για υποθέσεις πολιτογράφησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε πως εάν η κυβέρνηση και το υπουργείο εσωτερικών δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, όπως ισχυρίζονται, κανονικά θα έπρεπε να διευκολύνουν την ελεγκτική υπηρεσία στις έρευνές της.

Πρόσθεσε ότι «προεδρικό και Πινδάρου οφείλουν να πάψουν να κρύβονται για το θέμα των 350 αιτήσεων πολιτογραφήσεων που υποβλήθηκαν από μεγάλα γραφεία με τα οποία συνδέεται ο ίδιος ο πρόεδρος, τρία εν ενεργεία μέλη της κυβέρνησης και δύο τέως υπουργοί», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού πρέπει να λογοδοτήσει για τη μετατροπή του προγράμματος σε «παζάρι ξεπουλήματος της κυπριακής υπηκοότητας».

Σε συνέχιση της διαπλοκής και της αδιαφάνειας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Μιχάλης Δαμιανού υποστηρίζοντας ότι οι διαπιστώσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας, εξηγούν γιατί η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ φοβάται τον έλεγχο.

«Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, φοβούμενη τον έλεγχο, κρύβεται πίσω από αδιαφανείς διαδικασίες και δυσχεραίνει το έργο της ελεγκτικής υπηρεσίας για να μην διαφανεί η πραγματική έκταση της διαπλοκής» σημείωσε ενώ, έκανε επίσης λόγο για ανάγκη διαλεύκανσης του σκανδάλου και απόδοσης ευθυνών.

Σε ότι αφορά το ρόλο της βουλής στη διαδικασία, σημείωσε ότι «η ελεγκτική υπηρεσία πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της και εάν η κυβέρνηση συνεχίζει τη συσκότιση, τότε θα πρέπει να παρέμβει η Βουλή των Αντιπροσώπων».

Στο μεταξύ, δημοσιοποίηση της έκθεσης των ευρημάτων της την ερχόμενη Δευτέρα προανήγγειλε η ελεγκτική υπηρεσία. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ελεγκτικής υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, δήλωσε ότι τα όσα έχουν αναφερθεί αποτελούν μόνο μέρος του εύρους των πορισμάτων της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε, η ελεγκτική υπηρεσία θα δώσει περιθώριο μέχρι την Παρασκευή στο υπουργείο εσωτερικών ώστε να απαντήσει σε σχέση με τα ευρήματα της έκθεσης και ακολούθως, συνυπολογίζοντας τα όποια σχόλια, θα προβεί σε δημοσιοποίηση της.

Της Μαρίας Χαμπή