You are here

Ριζικές αλλαγές και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης

02/04/2021 15:10

Οι απόψεις συγκλίνουν. Η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Κατά τον οικονομολόγο Leslie Manison που διετέλεσε σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα ενώ εργάστηκε και στο ΔΝΤ, «υπάρχει ανάγκη για ένα γενικό σχέδιο ή μοντέλο που καθοδηγεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη διοχέτευση και διαφοροποίηση πόρων σε νέους τομείς που μπορούν να επιτύχουν χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιους στόχους ανάπτυξης». Σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο, ο κ. Manison σημειώνει ότι η χώρα χρειάζεται ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα έχει «στόχο την παροχή ευκαιριών απασχόλησης, ειδικά για τη νεότερη γενιά, μέσω ενός σχεδίου που δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι βιώσιμα ανταγωνιστικές και μπορούν να επωφεληθούν από το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της Κύπρου».

Χ. Πηλακούτας: Σημασία σε νέους τομείς

Κάτι παρόμοιο τονίζει και ο γνωστός κύπριος επιχειρηματίας Χαράλαμπος Πηλακούτας του ομίλου «Χαράλαμπος Πηλακούτας», του οποίου η συνέντευξη θα δημοσιευθεί την Κυριακή. «Το τέλος της κρίσης πρέπει να γίνει και η αφετηρία της οικονομικής ανάκαμψης μέσα από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Με χαρακτηριστικά του τη βιωσιμότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση υγειών επενδύσεων», σημειώνει. Όπως εξηγεί, «χρειαζόμαστε διαφορετικό τρόπο σκέψης και καινούργιες δυνάμεις ανάπτυξης, σε νέους τομείς, που να πλαισιώσουν τις υφιστάμενες όπως ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, η ανάπτυξη γης, η ναυτιλία κλπ. Όλα γύρω μας αλλάζουν και οφείλουμε να αλλάζουμε κι εμείς».

Σύμφωνα με τον κ. Πηλακούτα, όπως όλοι οι τομείς της οικονομίας έτσι και ο τομέας της εμπορίας αυτοκινήτων τον τελευταίο χρόνο επηρεάστηκε από την πανδημική κρίση, σημειώνοντας όμως ότι παρόλα αυτά οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσίασαν νέα εξελιγμένα μοντέλα προσελκύοντας έστω και ένα μικρό αριθμό αγοραστών και διατηρώντας έτσι ζωντανή την αισιοδοξία ότι ο κλάδος θα επανέλθει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά την πανδημία.

«Δεξαμενή» €26,2 δισ.

Σε ένα άλλο θέμα, η Ανώτερη Λειτουργός - Συντονίστρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης, Μαρία Χατζηγεωργίου, επισημαίνει την ανάγκη για διά βίου μάθηση. Υπογραμμίζει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ανακοινωθεί για την περίοδο 2021-2027 κονδύλι της τάξης των 26,2 δισ. ευρώ, αύξηση που σαφώς θα καταστεί αισθητή και σε εθνικό επίπεδο. Η συνέντευξη της κ. Χατζηγεωργίου θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα.