You are here

Καθυστερεί το νέο σχέδιο απόσυρσης οχημάτων

16/05/2021 06:35

Στα τέλη του έτους τοποθετεί το υπουργείο Μεταφορών την επαναφορά ενός σχεδίου απόσυρσης οχημάτων το οποίο ενδέχεται να έχει διευρυμένη μορφή, σε σχέση με το τελευταίο σχέδιο που ακυρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε στη StockWatch ότι το σχέδιο απόσυρσης «βεβαίως θα επανέλθει».

Επεσήμανε ωστόσο, ότι μόλις πρόσφατα, έχει εγκριθεί το γενικό πλαίσιο ηλεκτροκίνησης στη βάση του οποίου θα σχεδιαστούν συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο είχε τεθεί σε εφαρμογή το Φεβρουάριο του 2020. Αφορούσε χορηγία συνολικού ύψους €3 εκ. εκ των οποίων τα €2,5 εκ. για την απόσυρση και αντικατάσταση παλαιού οχήματος ενώ, το υπόλοιπο ποσό των €500 χιλ. για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία κατέστησαν αναγκαίες τις εξοικονομήσεις κρατικών πόρων, ώστε να διοχετευθούν στα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της απασχόλησης. Ως εκ τούτου, το σχέδιο ανεστάλη τον Μάιο του 2020 και τελικά, ακυρώθηκε τον περσινό Ιούλιο.

Όχι πριν το Σεπτέμβριο

Ο κ. Μιχαήλ, σημείωσε ότι σχετικά σχέδια αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του 2021, ωστόσο ο σχεδιασμός δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον Σεπτέμβριο, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι πέραν των παραμέτρων που περιελάμβανε το περσινό σχέδιο απόσυρσης και αντικατάστασης παλαιών οχημάτων και προώθησης ηλεκτρικού οχήματος, ο νέος σχεδιασμός μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους, περιλαμβανομένης της απόσυρσης παλαιού οχήματος με αγορά νέου ή της απόσυρσης χωρίς αγορά.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού των νέων δράσεων, το υπουργείο θα διαβουλευτεί με εμπλεκόμενα τμήματα άλλων υπουργείων, όπως το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Γεωργίας, αλλά και με οργανωμένους φορείς, όπως οι εισαγωγείς οχημάτων.

Στόχος των διαβουλεύσεων, είναι να πετύχει το νέο σχέδιο, επεσήμανε ο κ. Μιχαήλ, παρατηρώντας πως ένα από τα προβλήματα που είχαν προκύψει παλαιότερα, ήταν η μειωμένη διάθεση ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους εισαγωγείς.

Το νέο σχέδιο αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην αγορά αυτοκινήτων που παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα φέτος. Το τετράμηνο του 2021 οι εγγραφές επιβατικών σαλούν οχημάτων κατέγραψαν αύξηση 11,7% στις 9.648 σε σχέση με 8.636 πέρσι.

Το 2020 οι εγγραφές επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν είχαν μειωθεί κατά 18,4% στις 30.828, σε σύγκριση με 37.802 το 2019.

Σημειώνεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ανέφερε ότι για τη μείωση των ρύπων στις μεταφορές, προωθούνται προγράμματα για την ηλεκτροκίνηση και τις υποδομές της, με σχέδια κινήτρων για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ποδήλατα), με σταδιακή αντικατάσταση των κυβερνητικών οχημάτων με ηλεκτρικά, με κίνητρα για υποδομές σταθμών επαναφόρτισης και άλλα. Παράλληλα, είχε αναφέρει πως με την πρωτοβουλία για την ηλεκτροκίνηση θα τρέχει πρόγραμμα απόσυρσης ρυπογόνων οχημάτων.

Της Μαρίας Χαμπή