You are here

Διαφημίσεις και στα ταξί

20/07/2022 14:51

Την τοποθέτηση διαφημίσεων στα αστικά ταξί αποφάσισε το υπουργείο Μεταφορών.

H Αρχή Αδειών αφού μελέτησε τη σχετική νομοθεσία για τα ταξί καθώς επίσης και το νομικό καθεστώς τοποθέτησης διαφημίσεων στα λεωφορεία και έχοντας ακούσει και τις απόψεις διαφόρων φορέων επί του θέματος, αποφάσισε ότι θα εξετάζει αιτήσεις για τοποθέτηση διαφημίσεων στα αστικά ταξί με τους πιο κάτω όρους:

-Η αίτηση θα πρέπει να υποβάλλεται αποκλειστικά από τον ιδιοκτήτη της άδειας οδικής χρήσης (ΑΟΧ) και μπορεί να γίνεται με γραπτή επιστολή του προς την Αρχή.

-Ο αιτητής, μαζί με την αίτησή του θα πρέπει να προσκομίζει σχετικό υποστηρικτικό υλικό, όπως απεικόνιση για το περιεχόμενο της διαφήμισης.

-Η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων θα επιτρέπεται μόνο επί των δύο μπροστινών θυρών του οχήματος, νοουμένου ότι περιορίζεται εντός του μεταλλικού πλαισίου, ώστε σε κάθε περίπτωση το περιθώριο περιμετρικά της θύρας που εφάπτεται του υαλοπίνακα να παραμένει ανέπαφο μέχρι και 10 εκατοστά. Η Αρχή Αδειών δύναται να χορηγεί άδεια για τοποθέτηση διαφήμισης και στις τέσσερις θύρες του οχήματος, έγκριση η οποία θα επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του Συμβουλίου.

-Η διαφήμιση δύναται να παρουσιάζεται σε οποιοδήποτε χρωματισμό, νοουμένου ότι δεν αλλοιώνει ουσιαστικά το υπόλοιπο χρώμα του οχήματος.

-Το περιεχόμενο της διαφήμισης θα πρέπει να είναι τέτοιο που δεν θα προσβάλλει την ηθική του μέσου πολίτη, ούτε θα περιέχει παράνομους σκοπούς ή διαφημίσεις που απαγορεύονται από την κυπριακή νομοθεσία.

-Η ισχύς της έγκρισης της διαφήμισης θα διαρκεί για όσο καιρό διαρκεί η ισχύς της άδειας οδικής χρήσης ταξί, εκτός αν ο αιτητής που έτυχε έγκρισης της σχετικής άδειας ζητήσει την επανεξέταση νέας αίτησης για άλλη διαφήμιση.

-Η έγκριση για τοποθέτηση διαφήμισης να αναγράφεται στην άδεια οδικής χρήσης του οχήματος.

-Να γίνεται υπεύθυνη δήλωση από τον υπεύθυνο που τοποθετεί τη διαφήμιση για τις διαστάσεις.

-Να αποστέλλεται φωτογραφία μετά την υλοποίηση της απόφασης για έλεγχο και ενημέρωση του φακέλου.

Σημειώνεται ότι η Αρχή θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιτρέψει και/ή τροποποιήσει  και/ή απορρίψει αίτηση ως κριθεί κατάλληλο υπό τις περιστάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία «δεν επιτρέπεται να επικολληθεί οτιδήποτε στο αλεξήνεμο ή στους υαλοπίνακες των θυρών των θέσεων του οδηγού και συνοδηγού του οχήματος που να παρεμποδίζει την ορατότητα ή που να διαφοροποιεί την ορατότητα ή που να διαφοροποιεί την αρχική διαφάνεια, χρωματισμό ή κατασκευαστική αντοχή τους, όπως αυτοί έχουν κατασκευαστεί ή λάβει έγκριση τύπου, εξαιρουμένης ειδικής μεμβράνης, εγκεκριμένης από τον Έφορο Μηχανοκινήτων Οχημάτων».

Ε.Χ.