You are here

Εξανεμίστηκε η μείωση φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

26/03/2019 13:36

Εξάλειψη της μείωσης των 5 σεντ (συν ΦΠΑ) ανά λίτρο, που εφαρμόστηκε πρόσφατα στα καύσιμα διαπιστώνουν μέλη της επιτροπής εμπορίου καθώς οι τιμές καυσίμων έχουν επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου εμπορίου υποστηρίζει ότι η αύξηση οφείλεται στην ανοδική πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και πιο συγκεκριμένα, στο κόστος εισαγωγής των καυσίμων.

Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανταγωνισμού του υπουργείου εμπορίου, σημείωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί αύξηση των τιμών πέραν της αύξησης που παρουσιάζουν οι τιμές διεθνώς και υποστήριξε ότι δεν εντοπίζεται αύξηση του περιθωρίου κέρδους των εταιρειών.

Το θέμα της αύξησης των τιμών καυσίμων μεταφέρθηκε σήμερα στην επιτροπή εμπορίου, μόλις τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση σχετικής ρύθμισης από τη βουλή, κατόπιν πρότασης των κομμάτων ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ, για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που αντιστοιχούσε συνολικά σε έσοδα €35 εκ.

Υγιής ανταγωνισμός η απάντηση, λέει η ελεγκτική υπηρεσία

Εκπρόσωπος της ελεγκτικής υπηρεσίας ανέφερε ότι η διαδικασία ελέγχου τιμών καυσίμων στα πρατήρια θα πρέπει να είναι λίγο πιο σύντομη, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι το κοστολόγιο που ετοιμάζει η υπηρεσία του υπουργείου εμπορίου, δεν μπορεί να εντοπίσει τις περιπτώσεις όπου οι μικρές διαφορές στις τιμές είναι δικαιολογημένες ή όχι.

Υπέδειξε ότι «διαφορά έστω και 1 σεντ στην τιμή καυσίμων έχει σημασία στο ετήσιο κέρδος που καταγράφουν οι εταιρείες», καθώς μπορεί να αποφέρει κέρδη μέχρι και €10 εκ.

Πρόσθεσε ότι η αισχροκέρδεια δεν μπορεί να εντοπιστεί μόνο μέσω της σύγκρισης των τιμών και πως οποιαδήποτε «αλχημεία» ενδεχομένως να μην είναι εμφανής ούτε στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών.

Τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες δεν θα πληρώνουν περισσότερα, είναι η διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε παράλληλα, να αλλάξει πολιτική σε ότι αφορά την δημιουργία πρατηρίων καυσίμων, ιδιαίτερα των πρατηρίων χαμηλού κόστους.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Πετρολίνα ανέφερε ότι η αύξηση βασίζεται στις διεθνείς τιμές που σε σχέση με το Δεκέμβριο, έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 7-8 σεντ. Σημείωσε πως ανάλογη είναι η αύξηση που έχει επέλθει στις τιμές πώλησης καυσίμων.

Την ανάγκη διασφάλισης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού υπογράμμισαν εκπρόσωποι των καταναλωτών.

Δεν πείστηκαν τα κόμματα πλην ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Ανδρέας Κυπριανού σημείωσε ότι σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχει διαπιστωθεί η προσπάθεια αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Ανέφερε ότι η επιτροπή προστασίας ανταγωνισμού συνεχίζει τους ελέγχους της όπως και η υπηρεσία καταναλωτή του υπουργείου εμπορίου.

Πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα έχει έγνοια, ώστε να διασφαλιστεί πως οι αυξομειώσεις των τιμών καυσίμων δεν εμπεριέχουν την πιθανότητα αισχροκέρδειας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα σημείωσε πως η μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων έχει υπερκαλυφθεί και διερωτήθηκε εάν ο υπουργός οικονομικών εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν ισχύει το φαινόμενο του φτερού και της ρουκέτας στις τιμές καυσίμων.

Διερωτήθηκε επίσης, γιατί το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν εφαρμόζουν ασφαλιστικές δικλείδες για υγιή ανταγωνισμό και δεν αυξάνουν τους ελέγχους ενώ, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των κινήτρων για υγραεριοκίνηση.

Πρόσθεσε ότι λύσεις υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να προστατεύσει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Άγγελος Βότσης ανέφερε πως το υπουργείο θεωρεί ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στον τρόπο που ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές.

«Δεν θεωρούμε ότι αποδεικνύεται πως οι εταιρείες απορρόφησαν τη μείωση του φόρου κατανάλωσης» είπε, προσθέτοντας ότι εάν δεν εφαρμοζόταν η μείωση, οι σημερινές τιμές θα ήταν ψηλότερες κατά 6 σεντ.

Σημείωσε ότι σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν φαίνεται να αποδεικνύεται αύξηση του περιθωρίου κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών και ότι δεν δικαιολογείται παρέμβαση ή επιβολή πλαφόν.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, σημείωσε ότι το κόμμα δεν είχε ψηφίσει τη ρύθμιση για μείωση του φόρου κατανάλωσης λόγω επιφυλάξεων που διατηρούσε εξαιτίας της απουσίας ασφαλιστικών δικλείδων, ότι θα εξανεμίζονταν τα €35 εκ.

«Οι ανησυχίες μας επιβεβαιώνονται» είπε προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν βλέπουν τη χειραγώγηση των τιμών, τη στιγμή «που μόνοι μας βλέπουμε ότι ενώ οι τιμές διεθνώς, το Δεκέμβρη και το Μάρτιο ήταν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, υπάρχει 30% αύξηση στις τιμές στην αγορά».

 Το κράτος, υπέδειξε ο κ. Μυριάνθους, οφείλει να θέσει ασφαλιστικές δικλείδες για την διασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού χωρίς πιθανότητα χειραγώγησης των τιμών.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε προκλητικό το γεγονός ότι η νομοθεσία για μείωση του φόρου στα καύσιμα, δεν βοήθησε στο βαθμό που αναμενόταν.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα είχε προβλέψει πως η μείωση θα απορροφηθεί από την αγορά σε τέσσερις μήνες και ανέφερε ότι η διαφορά στις τιμές καυσίμων σε σχέση με τα κατεχόμενα παραμένει, αν και οι ουρές έχουν μειωθεί κάθετα.

Της Μαρίας Χαμπή