You are here

Ζητούν νέα σχέδια για φωτοβολταϊκά σε ευάλωτους

28/03/2023 10:27

Τη δημιουργία ειδικών σχεδίων χορηγιών για πρόσφυγες και πολύτεκνους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξέτασαν αυτεπάγγελτα σήμερα οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ενέργειας και Προσφύγων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι μετά το Πάσχα θα κληθούν στη Βουλή οι αρμόδιοι υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών για να καταθέσουν θέσεις αναφορικά με την πρόταση προκήρυξης των δύο σχεδίων.

Αλλαγές στα κριτήρια θέλουν πολύτεκνοι και πρόσφυγες

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος, ζήτησε να γίνει διεύρυνση και βελτίωση των κριτηρίων σε υφιστάμενα σχέδια, ώστε όλες ανεξαρτήτως οι πολύτεκνες οικογένειες να έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης των σχετικών σχεδίων επιδότησης που εξαγγέλλονται.

Επιπλέον, ζήτησε όπως εισαχθούν πρόσθετα σχέδια που να βοηθούν και να στηρίζουν την πολύτεκνη οικογένεια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Μεταξύ άλλων, εισηγήθηκε να καταργηθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και να θεωρούνται ως εξαρτημένα και τα παιδιά πολύτεκνων, που είναι φοιτητές.

Εκ μέρους της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, έγινε εισήγηση να καταργηθούν τα κριτήρια για όσους διαμένουν στους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Έδωσαν πάσα στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, τόνισε ότι σκοπός της συνεδρίας είναι να δοθεί ώθηση στην πολιτεία να ετοιμαστούν ειδικά σχέδια για την στήριξη πολιτών, ώστε να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, από την πλευρά του είπε ότι «αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε την πάσα στο αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας για να έρθει σε σύντομο διάστημα με ολοκληρωμένη μελέτη για την στήριξη περισσότερων ευάλωτων πολιτών».

Ο κ. Κώστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν και οι τρίτεκνοι στη συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθείται, καθώς και άλλες ομάδες πολιτών που επηρεάζονται από την αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών των καυσίμων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, τόνισε ότι είναι σημαντικό να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και άλλων συστημάτων για εξοικονόμηση ρεύματος.

Ο βουλευτής και τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι θα πρέπει να γίνει καταγραφή των αναγκών σε συνοικισμούς, για να διαπιστωθούν οι ανάγκες και αναλόγως να προκηρυχθεί σχέδιο. 

Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ακόμα, ότι θα πρέπει να απλουστευθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και εισηγήθηκε η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή στατιστική ανάλυση για τις κατηγορίες που θα καλύπτουν τα νέα σχέδια, ώστε να στηριχθούν αναλόγως.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, επίσης τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να διενεργηθεί μελέτη από τις αρμόδιες αρχές αναφορικά με τις ανάγκες.

Σε ότι αφορά τους προσφυγικούς συνοικισμούς, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός σε μονοκατοικίες και σε πολυκατοικίες και σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ώστε να προσφερθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης των προσφύγων.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας αναφέρθηκε σε σχέδια χορηγιών που τρέχουν, προσθέτοντας ότι θα μεταφέρει το περιεχόμενο της συζήτησης στους ανωτέρους του.

Της Ελένης Χαραλάμπους