You are here

Παρατείνεται η αβεβαιότητα στην αγορά αυτοκινήτων

12/02/2019 13:29

Παρατείνεται η αβεβαιότητα στην αγορά αυτοκινήτων ενόσω η βουλή δεν αποφασίζει για τις προωθούμενες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας και το φόρο κατανάλωσης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αρχές Δεκεμβρίου την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης για όλα τα οδικά μηχανοκίνητα οχήματα και την αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των τελών κυκλοφορίας μηχανοκίνητων οχημάτων των κατηγοριών Μ1 και Ν1 που εγγράφονται για πρώτη φορά στη Δημοκρατία.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων προβλέπονται αύξηση του τέλους κυκλοφορίας οχημάτων κατηγορίας Μ1 με ψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αύξηση του τέλους κυκλοφορίας οχημάτων κατηγορίας Μ1 και Ν1 ανάλογα με την ηλικία του οχήματος που εγγράφονται για πρώτη φορά στη Δημοκρατία.

Επίσης, αποφασίστηκε παροχή κινήτρου για απόσυρση οχήματος μεγάλης ηλικίας.

Δύο μήνες μετά την ανακοίνωση των προωθούμενων αλλαγών, η βουλή ακόμη συζητά το όλο θέμα με αρκετές διαφωνίες να αναδύονται και η αγορά να βαριανασαίνει αναμένοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Brand Manager της Hyundai Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους σημειώνει ότι η παράταση της συζήτησης στη βουλή για τον φόρο κατανάλωσης και αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας δυστυχώς δεν βοηθά την αγορά του αυτοκινήτου, μιας και ο κόσμος αναμένει τα νέα μέτρα και δεν προβαίνει σε αγορά νέου αυτοκινήτου.

«Θα πρέπει το συντομότερο να υπάρξει μια κατάληξη στο θέμα για να γνωρίζουν ποια θα είναι τα οφέλη τους. Τα καινούργια αυτοκίνητα δεν θα επωφεληθούν πολύ από το νέο νομοσχέδιο γιατί λόγω των χαμηλών ρύπων που εκπέμπουν, ήδη έχουν μηδενικό φόρο κατανάλωσης. Από την άλλη με την πλήρη κατάργηση και όχι μηδενισμό του φόρου κατανάλωσης θα αρθεί η αδικία που υπήρχε με τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, που όσο πιο παλαιά ήταν όχι μόνο δεν επιβαρύνονταν με περισσότερο φόρο αλλά λάμβαναν επιπρόσθετη έκπτωση στον φόρο κατανάλωσης», σημειώνει.

Ο διευθυντής πωλήσεων της Mercedes Λάκης Κωστέκογλου σημειώνει ότι όσο καθυστερεί η έγκριση του νομοσχεδίου τόσο παρατείνεται η στασιμότητα της αγοράς καινούριων οχημάτων.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά διότι ο κόσμος περιμένει. Όσο παρατείνεται η μη ψήφιση, παρατείνεται και η αβεβαιότητα και δημιουργούνται μεγάλες ζημιές στις εταιρείες», σημειώνει ο πρόεδρος του συνδέσμου εισαγωγέων μηχανοκίνητων οχημάτων Πέτρος Κρασάς.

Της Γεωργίας Χαννή