You are here

Υποχρεωτικό το κράνος για τους ποδηλάτες

20/01/2022 22:05

Η υποχρεωτική χρήση ποδηλατικού κράνους από τους ποδηλατιστές τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μετά από πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη.

Ο κ. Παντελίδης αναφέρει σε γραπτή δήλωση ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως το κράνος ενδέχεται να αποδειχτεί σωτήριο σε πάρα πολλές περιπτώσεις, προστατεύοντας από βέβαιο θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό.

Σημειώνει ότι το μέτρο καθίσταται ακόμα πιο αναγκαίο στην Κύπρο, αλλά και επείγον, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο και επαρκές δίκτυο ποδηλατοδρόμων ή/και ποδηλατολωρίδων, γεγονός που θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τους ποδηλατιστές, που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τους δρόμους και τις λωρίδες των αυτοκινήτων.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι λόγω του γεγονότος ότι είναι υποχρεωτική η χρήση κράνους για τους μοτοσικλετιστές, θα είναι υποβοηθητικό στην καλλιέργεια κουλτούρας εφαρμογής αυτής της νέας νομοθετικής διάταξης.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει πως το κόστος απόκτησης ποδηλατικού κράνους είναι χαμηλό, γεγονός που το καθιστά προσιτό σε όλους τους πολίτες.

Δηλώνει επίσης ότι το μέτρο καθίσταται ακόμα πιο αναγκαίο μετά την πρόσφατη εφαρμογή Σχεδίου Επιχορήγησης της Αγοράς Ποδηλάτου και εκφράζει την ελπίδα υπερψήφισης της εν λόγω Πρότασής Νόμο, το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το νομοθετικό πλαίσιο για την οδική ασφάλεια και να ενισχυθεί η ποδηλατική κουλτούρα εντός της κοινωνίας και να προστατευθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλοι οι ποδηλατιστές.