You are here

Αναζητούν τη χρυσή τομή για ζώνες ασφαλείας σε παιδιά

24/01/2020 11:56

Σε γόρδιο δεσμό αναδεικνύεται το ζήτημα με τις ζώνες ασφαλείας για παιδιά στα λεωφορεία, όπως αναφέρθηκε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή μεταφορών στην παρουσία τριών συναρμόδιων υπουργών.

Στη συνεδρία της επιτροπής μεταφορών παρέστη επίσης και ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Το θέμα με τις ζώνες ασφαλείας για παιδιά στα λεωφορεία, συζητήθηκε ακόμη μια φορά στην επιτροπή στην παρουσία των υπουργών οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου και μεταφορών Γιάννη Καρούσου, ωστόο δεν βρέθηκε ούτε σήμερα η χρυσή τομή.

Σημείο αιχμής αποτελεί το αν οι ζώνες θα είναι δύο σημείων ή τριών σημείων, όπως προνοεί υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο, η οποία προς το παρόν δεν εφαρμόζεται, λόγω αντιδράσεων και προβλημάτων.

Όπως υποστήριξαν εκπρόσωποι του τμήματος μεταφορών, οι ζώνες τριών σημείων είναι επικίνδυνες για τα παιδιά.

Η υφιστάμενη νομοθεσία, αφορά παιδιά μέχρι έξι ετών και ύψους μέχρι 1 μέτρου και 35 εκατοστών, δηλαδή στα παιδιά των νηπιαγωγείων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η οποία χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακή για όλη την Ευρώπη, προβλέπεται ζώνη τριών σημείων και τοποθέτηση ειδικών καθισμάτων, car seat, για να κάθονται τα παιδιά.

Ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ετοιμάσει λεωφορεία με ειδικά καθίσματα και ζώνες τριών σημείων και να τα παρουσιάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους και τη βουλή, ώστε η βουλή να λάβει τελικές αποφάσεις.

 «Δεν έχει έλθει οτιδήποτε στο υπουργείο, ώστε να υπάρξει πρόνοια για σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό. Είμαι έτοιμος να ακούσω την επιστημονική άποψη των ειδικών», ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο υπουργός παιδείας ανέφερε ότι «θα πρέπει να προσδιοριστεί σε τεχνικό επίπεδο τι πρέπει να γίνει, με την έκκληση αυτή τη φορά να μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος».

Ο πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών Γεώργιος Προκοπίου, μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι θα δοθεί προθεσμία ενός μηνός στον υπουργό μεταφορών Γιάννη Καρούσο για να προσπαθήσει να εξεύρει τη λύση.

Πρόσθεσε ότι «μεταξύ των σεναρίων τα οποία βρίσκονται υπό μελέτη είναι και η ανάληψη της ευθύνης από το ίδιο το κράτος, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να πηγαίνουν σε εκδρομές».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε ότι «η ασφάλεια για τα παιδιά θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους».

Της Ηρώς Ευθυμίου