You are here

Αναβολή για τέλη κυκλοφορίας και φόρο κατανάλωσης οχημάτων

01/03/2019 14:15

Σε αναβολή της ψήφισης των νομοσχεδίων για αλλαγή του πλαισίου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας οχημάτων που εγγράφονται για πρώτη φορά στην κυπριακή Δημοκρατία και μηδενισμό του φόρου κατανάλωσης, προχώρησε η βουλή.

Σε ότι αφορά τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, οι προωθούμενες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι ο καθορισμός τους θα γίνεται στη βάση των εκπομπών ρύπων με επιπρόσθετη χρέωση βάσει των αντιρρυπάντικών προτύπων Euro που συνδυάζουν τον παράγοντα των εκπομπών ρύπων με την ηλικία των οχημάτων.

Σε σχέση με το φόρο κατανάλωσης, υπενθυμίζεται ότι το αρχικό νομοσχέδιο αφορούσε κατάργηση του φόρου ωστόσο, με τη σύμφωνο γνώμη της πλειοψηφίας ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης, επήλθε αλλαγή στο κείμενο του νομοσχεδίου έτσι ώστε να προνοεί μηδενισμό του φόρου, για σκοπούς καλύτερου ελέγχου, όπως υποστηρίχθηκε.

Την αναβολή εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος με τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, να μην εκφράζουν διαφωνία. Σκοπός της αναβολής όπως αναφέρθηκε, είναι να εξεταστούν πιο λεπτομερώς τροπολογίες που κατατέθηκαν σε σχέση με το νομοσχέδιο για το φόρο κατανάλωσης και να εξεταστούν τα περιθώρια συγκλίσεων.

Η αναβολή στη λήψη τελικής απόφασης επί των νομοσχεδίων διατηρεί και επιτείνει την αβεβαιότητα που φαίνεται να επικρατεί στην αγορά αυτοκινήτου η οποία σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα στοιχεία που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες, έχει παγώσει εν αναμονή οριστικών απαντήσεων σε σχέση με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Έξω από τη βουλή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας εκ μέρους εισαγωγέων μεταχειρισμένων οχημάτων.
  
Σε ένα εκ των πανό που αναρτήθηκαν έξω από τη βουλή αναφερόταν ότι «ο ρυπαίνων δεν θα πληρώνει, στον φτωχό θα τα φορτώνει».

Σημειώνεται ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τα νέα τέλη κυκλοφορίας δεν επηρεάζουν τα μηχανοκίνητα οχήματα τα οποία είναι ήδη εγγεγραμμένα και κυκλοφορούν στη Δημοκρατία ούτε όσα οχήματα έχουν εισαχθεί ή μεταφερθεί στη Δημοκρατία και δεν έχουν εγγραφεί ή έχουν φορτωθεί με προορισμό νόμιμο λιμάνι της Δημοκρατίας.

Της Μαρίας Χαμπή