You are here

Ανοχή στο παραεμπόριο εκατομμυρίων με καταλύτες

28/04/2023 08:21

Κανένα μέτρο δεν φαίνεται να έλαβαν οι αρμόδιες κρατικές αρχές τους τελευταίους έξι μήνες για την αποτροπή των κλοπών καταλυτών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών.

Η επιτροπή που έθεσε εκ νέου στο μικροσκόπιο το ζήτημα της έξαρσης των κλοπών καταλυτών και τρόπους αντιμετώπισης του, αναφέρθηκε σε κενά στους ελέγχους στην εμπορία των καταλυτών, που επιτρέπουν την εξαγωγή των προϊόντων κλοπής, με αντάλλαγμα πολλά εκατομμύρια.

Τα μέλη της Επιτροπής έψεξαν την απουσία λήψης μέτρων από τις κρατικές υπηρεσίες για μείωση του παραεμπορίου αυτού, ζητώντας ρυθμίσεις για πιο ορθό έλεγχο της προμήθειας, διάθεσης, εμπορίας και εξαγωγής καταλυτών.

Ο λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος Θεόδουλος Μεσημέρης, ανάφερε ότι τα κρούσματα κλοπής καταλυτών μειωθήκαν τους τελευταίους μήνες, μετά από ελέγχους και από ενημέρωση παραγωγών αποβλήτων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, για την κείμενη νομοθεσία και τις πρόνοιες της.

Δήλωσε ότι έχουν ερευνήσει αρκετές περιπτώσεις ύποπτης κατοχής αποβλήτων και προχώρησαν σε απαγορευτική ειδοποίηση σε μία μονάδα, ενώ παράλληλα είπε ότι ενημέρωσαν γραπτώς όσους ασχολούνται με τις εξαγωγές καταλυτών, ότι θα πρέπει να ελέγχονται από το Τμήμα ένας προς ένα οι καταλύτες που εξάγουν. 

Δήλωσε ότι έχουν δρομολογηθεί ενέργειες ώστε να εφαρμόζεται η υφιστάμενη νομοθεσία σε σχέση, μεταξύ άλλων, με την στελέχωση τμημάτων για ελέγχους, ώστε να αποτραπούν οι εξαγωγές κλεμμένων καταλυτών.

Μείωση κλοπών κατά 60% το 2023

Από πλευράς Αστυνομίας αναφέρθηκε ότι μετά την λήψη μέτρων και τους ελέγχους που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε μείωση άνω του 60% στις κλοπές καταλυτών. Σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2022 είχαν γίνει 568 καταγγελίες για κλοπές καταλυτών, ενώ το 2023 μέχρι σήμερα, έγιναν 54 καταγγελίες.

Λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι τους τελευταίους μήνες ελέγχθηκε από το Τμήμα Τελωνείων αριθμός εμπορευματοκιβωτίων με καταλύτες που προορίζονταν για εξαγωγή, όπου δεν διαπιστώθηκε παραβίαση.

Έκανε αναφορά σε υποθέσεις διακίνησης καταλυτών εντός ευρωπαϊκής Ένωση που δεν υφίστανται έλεγχο και συγκεκριμένα για εξαγωγή, στα τέλη του 2022, 12 χιλιάδων καταλυτών στην Ελλάδα, αλλά και σε παλαιότερο περιστατικό εξαγωγής κλεμμένων καταλυτών στο Κιργιστάν.

Εκ μέρους εταιρείας ανακύκλωσης, αναφέρθηκε, ότι περίπου οκτώ στα δέκα οχήματα που οδηγούνται για ανακύκλωση δεν έχουν καταλύτες, ενώ επεσήμανε ότι ο αριθμός των καταλυτών που κλέβονται είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτό που αναφέρθηκε.

Προέβη επίσης σε καταγγελία για εταιρεία η οποία έχει διαγραφεί από το 2016, αλλά συνεχίζει να εμπορεύεται καταλύτες εκδίδοντας αποδείξεις άλλης εταιρείας.

«Κλέβουν ένα αυτοκίνητο την ημέρα»

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ο βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι έχουν κλαπεί σε διάστημα ενός έτους, περίπου 1638 αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα τρίτο έχουν εντοπισθεί. Πρόσθεσε ότι πολλά από αυτά οδηγούνται στα κατεχόμενα και εισηγήθηκε την αύξηση των ελέγχων στην πράσινη γραμμή.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ο οποίος και ενέγραψε το θέμα, εξέφρασε απογοήτευση, επειδή έξι μήνες μετά την πρώτη συζήτηση του θέματος δεν ελήφθησαν ουσιαστικά μέτρα εξάλειψης ή έστω μείωσης του φαινομένου της κλοπής καταλυτών, ενώ τόνισε επίσης ότι οι εξαγωγές καταλυτών προς χώρες της ΕΕ δεν ελέγχονται.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής, δήλωσε μετά τη συνεδρία, ότι δεν υπάρχει έλεγχος ούτε στην εμπορία, ούτε στη διάθεση καταλυτών, επισημαίνοντας ότι «περιμέναμε εδώ και 6 μήνες τις υπηρεσίες να φέρουν προτάσεις για έλεγχο του φαινομένου και δυστυχώς, δεν παρουσιάστηκε τίποτα σήμερα».

Πρόσθεσε ότι με την πρόφαση της υποστελέχωσης, τα αρμόδια τμήματα παραμένουν στην αδράνεια.  Παράλληλα, κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει στις ρυθμίσεις που πρέπει για να γίνεται ορθότερος έλεγχος τόσο στην προμήθεια και διάθεση, όσο και στην εμπορία και εξαγωγή των καταλυτών, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο.

Από πλευράς του ο Βουλευτής ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι πρόκειται για μάστιγα η οποία ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε ότι το θέμα έχει εγγραφεί στις 24 Νοεμβρίου του 2022 και τα τμήματα κλήθηκαν να λάβουν τα ανάλογα μέτρα. Αναφέρθηκε επίσης, σε συγκεκριμένο παράδειγμα παράνομης εμπορία καταλυτών το οποίο εντοπίστηκε.

Επεσήμανε ότι παρά ταύτα εξακολουθεί το πρόβλημα να υφίσταται και ότι οι οδηγίες της Επιτροπής, είναι οι καταλύτες να καταγράφονται και όταν φορτώνονται για εξαγωγή, αυτό να γίνεται στην παρουσία του τελωνείου, εκ μέρους του κράτους.

Ο κ. Κουλίας εξήγησε ότι εντός των καταλυτών υπάρχουν πολύτιμα μέταλλα, επισημαίνοντας ότι είναι τα ψήγματα των μετάλλων που έχουν αξία και προωθούνται για εξαγωγή. Ανέφερε ότι οι καταλύτες που κλάπηκαν είναι χιλιάδες και ότι και ο ίδιος έχει πέσει θύμα κλοπής καταλύτη του αυτοκινήτου του.

Της Ελένης Χαραλάμπους