You are here

Από το 2022 τα εξώδικα από τις κάμερες

20/10/2021 07:20

Επέκταση της περιόδου χάριτος για την επιβολή εξώδικων προστίμων θα έχουν οι οδηγοί που θα καταγράφονται από τις κάμερες φωτοεπισήμανσης να παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Οι κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, ωστόσο αποφασίσθηκε όπως παραταθεί η περίοδος κατά την οποία οι κάμερες θα λειτουργούν χωρίς να εκδίδονται εξώδικα, αλλά μόνο για την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στους παραβάτες.  

Η αρχική περίοδος χάριτος που περιοριζόταν στις 30 μέρες, επεκτείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η σχετική απόφαση λήφθηκε από τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο μετά από διαβούλευση με τον αρχηγό της Αστυνομίας, ώστε να δοθεί χρόνος και να βρεθεί λύση για τη ρύθμιση της πληρωμής από τους παραβάτες, των εξώδικων προστίμων που εκδίδονται για τροχαίες παραβάσεις τουριστών - οδηγών αυτοκινήτων ενοικίασης.

Με επιστολή του προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, ο υπουργός ενημερώνει για τη σχετική απόφαση, ενώ αναφέρεται και στην προώθηση των τριών νομοσχεδίων που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία των καμερών και την εξώδικη επιβολή προστίμων ως έχουν, στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση αύριο Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή τέθηκαν επίσης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών τα νομοσχέδια για την εκμίσθωση οχημάτων χωρίς οδηγό (Ζ) και την εξώδικη ρύθμιση σχετικών αδικημάτων από τους ιδιοκτήτες ή τους οδηγούς των συγκεκριμένων οχημάτων.

Με βάση τις πρόνοιες των νομοσχεδίων τόσο για τις κάμερες όσο και την εκμίσθωση οχημάτων ενοικίασης, κάθε εταιρεία θα πρέπει να βρει τρόπο για να δεσμεύει τον πελάτη της ότι θα καταβάλει το πρόστιμο του εξώδικου, όπως π.χ. δεσμεύοντας για ένα διάστημα ένα ποσό στην πιστωτική του κάρτα, καθώς στο ενδεχόμενο που δεν πληρωθεί το εξώδικο, η ευθύνη θα βαραίνει τις εταιρείες ενοικίασης.

Εκπρόσωποι και σύνδεσμοι των εταιρειών εκμίσθωσης ζήτησαν από τα μέλη της Επιτροπής την εξεύρεση λύσεων ώστε να μην φέρουν την ευθύνη για όσους παίρνουν εξώδικα πρόστιμα με οχήματα «Ζ», καθώς όπως τόνισαν θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις τους. Επεσήμαναν ότι απαιτούνται τροποποιήσεις οι οποίες αφορούν κενά που προκύπτουν στα νομοσχέδια περί φωτοεπισήμανσης, αλλά και στα νομοσχέδια για την εκμίσθωση οχημάτων χωρίς οδηγό.

Καταθέσαν επίσης εισηγήσεις και παραδείγματα για το τι συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με την Επιτροπή να δεσμεύεται ότι θα αναζητήσει λύσεις που εξυπηρετούν και ικανοποιούν όλες τις πλευρές.

Καρούσος: 500 καταγγελίες σε δύο ώρες

Σημειώνεται ότι το σύστημα καμερών φωτοεπισήμανσης θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή για τρεις μήνες, δηλαδή από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου του 2022.

Μιλώντας χθες στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι κατά τη δοκιμαστική λειτουργία των καμερών ελέγχου πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, στην παρουσία του ιδίου στο Κέντρο Ελέγχου που συστάθηκε από την ανάδοχη εταιρεία του έργου, καταγράφηκαν 500 καταγγελίες σε διάστημα δύο ωρών.

Ο Υπουργός υπενθύμισε εξάλλου, ότι την περίοδο που λειτούργησε αντίστοιχο σύστημα φωτοεπισήμανσης σε 12 σημεία στην Κύπρο, οι οδικές συγκρούσεις μειώθηκαν κατά 53.57%. «Με την εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης αναμένεται να βελτιώσουμε το επίπεδο οδικής ασφάλειας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπου παρατηρείται η πλειοψηφία των οδικών συγκρούσεων», υπογράμμισε ο κ. Καρούσος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η σύμβαση που έχει υπογραφεί αφορά τη εγκατάσταση ενενήντα σταθερών καμερών σε τριάντα τοποθεσίες παγκύπρια για την κάλυψη μελανών σημείων του οδικού δικτύου.

Επίσης περιλαμβάνονται και είκοσι κινητές κάμερες για τον έλεγχο τροχαίων παραβάσεων ταχύτητας, για τις οποίες η Αστυνομία θα καθορίζει τη θέση και ώρες λειτουργίας σε καθημερινή βάση.

Οι κάμερες θα ανιχνεύουν παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της γραμμής στάσης. Με την ανίχνευση και καταγραφή των πιο πάνω, θα μπορούν επιπρόσθετα να εντοπίζονται και τα ακόλουθα αυτόδηλα αδικήματα: Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μη χρήση της ζώνης ασφαλείας από οδηγούς οχημάτων και μη χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές.

Της Ελένης Χαραλάμπους