You are here

Αργεί η εφαρμογή νόμου για νέα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων

14/06/2019 15:02

Αντιδράσεις εξέφρασαν τα μέλη της επιτροπής μεταφορών για την καθυστέρηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας που ψηφίστηκε πριν από δύο μήνες για υιοθέτηση νέων τελών κυκλοφορίας οχημάτων.

Ο νόμος που εγκρίθηκε στα μέσα Μαρτίου προνοούσε εφαρμογή εντός περιόδου που δεν θα υπερέβαινε τις 30 μέρες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου. Οι βουλευτές έκαναν λόγο για κοροϊδία καθώς ο νόμος και τα νέα τέλη δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.
 
Η υπουργός μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, εξήγησε πως δεν μπορούσε να γίνει άμεση γνωστοποίηση από τον έφορο μηχανοκινήτων οχημάτων, αφού έπρεπε να προκηρυχθεί προσφορά για τις αλλαγές στο σύστημα του τμήματος οδικών μεταφορών. Η προσφορά είχε κυρωθεί στις 19 Απριλίου, ενώ νόμος δημοσιεύτηκε στις 29 Μαρτίου.

Η κ. Αναστασιάδου πρόσθεσε πως το ΤΟΜ ξεκίνησε την επαλήθευση των συστημάτων, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχει υποστελέχωση στο τμήμα και πως δόθηκαν οδηγίες να επιστρέψει προσωπικό.
 
«Ευελπιστώ ότι θα είμαστε σε θέση να εκδώσουμε τη γνωστοποίησης στο τέλος Ιουνίου με ημερομηνία έναρξης του νόμου την 1η Αυγούστου», είπε.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Κωλέτας είπε πως ο ίδιος όταν συζητείτο το νομοσχέδιο είχε επισημάνει ότι θα απαιτηθεί περίοδος δύο μηνών για να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις στις παραμέτρους του συστήματος του ΤΟΜ προτού εφαρμοστεί ο νόμος.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο κ. Κωλέτας είπε πως είχε αναφέρει επανειλημμένα ότι θα χρειαζόταν δύο μήνες για να τροποποιηθεί το σύστημα. «Δεν μπορούμε να αναθέσουμε σε ιδιωτική εταιρεία οποιοδήποτε έργο χωρίς προσφορά», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε ότι η ΙΒΜ αναμένεται να ολοκληρώσει τις αλλαγές στο σύστημα στις 28 Ιουνίου και θα χρειαστούν 15 μέρες για δοκιμές. Άρα η γνωστοποίηση θα γίνει στις 15 Ιουλίου και συνεπώς, ο νόμος θα εφαρμοστεί στις 15 Αυγούστου μετά τη μεταβατική διάταξη, όπως είπε.

Αντιδρούν οι βουλετές
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε πως αυτό που συμβαίνει πρέπει να γίνει μάθημα προκειμένου να δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο για την εφαρμογή μιας νομοθεσίας.
  
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Ανδρέας Φακοντής είπε πως οι ευθύνες δεν είναι οι ίδιες για όλους, υπενθυμίζοντας αναφορές του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι «έπρεπε να ψηφίσουμε το νόμο χθες διότι πάγωσε η αγορά». Ο Κώστας Κώστα ανέφερε πως με αυτή την καθυστέρηση «γέμισαν οι μάντρες (με παλαιά αυτοκίνητα)», προειδοποιώντας πως «όλη η σαβούρα της Αγγλίας θα καταλήξει στην Κύπρο».
  
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε πως «εμείς λέγαμε ότι είναι εκτός λογικής να έρχεται νομοσχέδιο που τροποποιεί φορολογία και να μην ψηφιστεί την ίδια ημέρα για να μην δημιουργεί προβλήματα στην αγορά».
 
«Αφήσαμε το νομοσχέδιο τρεις μήνες να πηγαινοέρχεται», είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος είχε κατανοήσει πως μέσα σε 30 μέρες θα γίνονταν οι αλλαγές στο σύστημα. «Τώρα ακούμε για προσφορά στην ΙΒΜ», είπε.
 
Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε από την πλευρά του πως από την ημέρα που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο πέρασαν τέσσερις μήνες ενώ, πέρασαν έξι μήνες αν ληφθεί υπόψη η περίοδος που χρειάστηκε για συζήτηση του νομοσχεδίου και διερωτήθηκε αν τελικά η κυβέρνηση είχε πρόθεση να εφαρμόσει το νόμο.

Της Μαρίας Χαμπή