You are here

Έρχονται τσουχτερά εξώδικα για οδικές παραβάσεις

30/07/2020 14:56

Η ολομέλεια της βουλής θα κληθεί αύριο να τοποθετηθεί επί οκτώ νομοθετημάτων που προβλέπουν μεταξύ άλλων, τσουχτερά εξώδικα για τροχαίες παραβάσεις.

Ένα από τα οκτώ νομοσχέδια που θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας, αφορά τροποποίηση του ανώτατου ορίου των εξώδικων προστίμων από €85 σε €500.

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής προς την ολομέλεια, τα κείμενα των νομοθετημάτων τροποποιήθηκαν, ώστε μεταξύ άλλων, να διπλασιαστούν οι ποινές που επιβάλλονται σε περίπτωση επανάληψης διάπραξης του ίδιου αδικήματος εντός τριών ετών από την ημερομηνία διάπραξης του πρώτου αδικήματος από το ίδιο πρόσωπο αναφορικά με τα αδικήματα της οδήγησης χωρίς ζώνη, χωρίς κράνος ή με μη ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού).

Με τροποποίηση που επήλθε στα κείμενα, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης δύο εξώδικων προστίμων, σε περίπτωση που πρόσωπο οδηγεί με ταχύτητα που υπερβαίνει μέχρι 75% τα επιτρεπτά όρια ταχύτητας και είναι παράλληλα υπό την επήρεια αλκοόλης με ένδειξη μέχρι 70μg/100ml στην εκπνοή, με πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία του κάθε αδικήματος.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να αποφασίζει, πέραν των υπόλοιπων ποινών που προβλέπονται, την παραπομπή του καταδικασθέντος για θεραπεία αποτοξίνωσης, σε περίπτωση καταδίκης προσώπου το οποίο εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών, νοουμένου ότι το ίδιο το πρόσωπο το ζητήσει.

Η επιτροπή επέκτεινε την προθεσμία πληρωμής των εξώδικων προστίμων που εκδίδονται για τροχαίες παραβάσεις των οποίων τα ποσά υπερβαίνουν τα €100 από τις 15 ημέρες στις 30 ημέρες, ενώ δίωξη εναντίον προσώπου που δεν έχει εξοφλήσει τέτοιο εξώδικο πρόστιμο θα ασκείται μετά τις 45 ημέρες από την έκδοσή του, αντί μετά τις 30 ημέρες.

Με τροποποίηση των νομοσχεδίων επήλθε επίσης, εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης κράνους σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικύκλων και τρικύκλων τα οποία πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ασφάλειας.

Η επιτροπή καθόρισε την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των νομοθετημάτων την 1η Οκτωβρίου 2020.

Τα ποσά των εξωδίκων

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που επήλθαν στα προτεινόμενα νομοσχέδια, το ποσό που υπολογίζεται για κάθε χιλιόμετρο υπέρβασης του ορίου ταχύτητας καθορίζεται σε €1 για παράβαση μέχρι 30% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας, σε €2 για παράβαση από 31% μέχρι 50% του εν λόγω ορίου και €3 για παράβαση από 51% μέχρι 75% του εν λόγω ορίου.

Καθορίζεται επίσης, εξώδικο πρόστιμο για το αδίκημα της οδήγησης χωρίς τη χρήση ζώνης και για το αδίκημα της οδήγησης χωρίς ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού τηλεφώνου) στα €150 και διπλασιασμός του ποσού αυτού σε περίπτωση επανάληψης των ίδιων αδικημάτων εντός τριών ετών.

Για το αδίκημα της οδήγησης χωρίς τη χρήση κράνους το εξώδικο πρόστιμο καθορίζεται στα €200 και το ποσό διπλασιάζεται σε περίπτωση επανάληψης του ίδιου αδικήματος εντός τριών ετών.

Στα €150 καθορίστηκε το εξώδικο πρόστιμο για το αδίκημα του προσπεράσματος, όταν στο οδόστρωμα υπάρχει συνεχής άσπρη γραμμή ή άλλο απαγορευτικό σήμα ή σε στροφή ή σε συμβολή δρόμων ή σε κυρτή γέφυρα ή σε κορυφή ανάβασης ή σε προσέγγιση οχήματος εξ αντιθέτου, ενώ το προσπέρασμα σε διάβαση πεζών επισύρει εξώδικο πρόστιμο €200.

Το εξώδικο πρόστιμο για το αδίκημα της στάθμευσης σε χώρους για αναπήρους καθορίστηκε στα €300 και για τη στάθμευση σε διπλή κίτρινη γραμμή στα €100.

Η οδήγηση λεωφορείου χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας του οχήματος προβλέπει εξώδικο πρόστιμο €300 και η οδήγηση άλλου οχήματος χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας €150.

Η επιτροπή καθόρισε επίσης, διαφορετικές ποινές σε περίπτωση εγκατάλειψης τόπου ατυχήματος χωρίς την παροχή βοήθειας, ανάλογα με την περίπτωση.

Ανώτατο όριο εξωδίκου για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης

Το ανώτατο όριο εξωδίκου των €500 εντοπίζεται στις περιπτώσεις προσώπων που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλης και πιο συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις όπου η αναλογία αλκοόλης στην εκπνοή ή στο αίμα τους υπερβαίνει το καθορισμένο όριο.

Για πρόσωπα που οδηγούν ή αποπειρούνται να οδηγήσουν οποιοδήποτε όχημα σε οποιοδήποτε δρόμο ή άλλο δημόσιο χώρο, το όριο στα προτεινόμενα νομοσχέδια καθορίζεται στα 55 μg/100 ml ή 126 mg/100 ml, αλλά κάτω από 71 μg/100 ml ή 161mg/100 ml.

Για άλλες κατηγορίες προσώπων, μεταξύ των οποίων όσοι οδηγούν με άδεια μαθητευόμενου, πρόσωπα που οδηγούν ταξί εν ώρα υπηρεσίας ή που μεταφέρουν επικίνδυνο εμπόρευμα, το όριο αλκοόλης στην εκπνοή ή στο αίμα καθορίζεται στα 35 μg/100 ml ή 81 ml αντίστοιχα, αλλά μικρότερο του 56μg/100 ml ή 127 ml/100 ml.

Της Μαρίας Χαμπή