You are here

«Φωτογράφησαν» 120 χιλ. παραβάσεις οι κάμερες

07/10/2022 07:17

Σε περίπου 120 χιλιάδες ανέρχονται οι τροχαίες παραβάσεις που κατέγραψαν οι κάμερες της τροχαίας, κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης, με τις πλείστες να αφορούν παραβίαση του ορίου ταχύτητας.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, από τον Αν. Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, Μάρκο Μάρκου, από τις 120 χιλιάδες παραβιάσεις που κατέγραψε το σύστημα, έχουν σταλεί σε 80 χιλιάδες οδηγούς τα εξώδικα πρόστιμα, ενώ για άλλες 30 χιλιάδες η αρμόδια αρχή βρίσκεται στη διαδικασία της επεξεργασίας τους.

Ο κ. Μάρκου, πρόσθεσε επίσης ότι πέραν των 120 χιλιάδων παραβάσεων που κατέγραψαν οι κάμερες της Τροχαίας, διαγράφηκαν περίπου άλλες 12 χιλιάδες για διάφορους λόγους.

Όσον αφορά την καθυστέρηση που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις για την αποστολή του εξώδικου πρόστιμου, ο κ. Μάρκου παραδέχθηκε ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα με τη βάση δεδομένων και το λογισμικό, τα οποία αναμένουν ότι θα λυθούν σύντομα.

Αναφέρθηκε και σε προσωπική του εμπειρία, όπου πρόσωπο της οικογένειάς του οδηγούσε το όχημα του και δήλωσαν το όνομα του ώστε να λάβει το πρόστιμο. Σημείωσε ότι ακόμα αναμένουν να πάρουν εξώδικο πρόστιμο στο συγκεκριμένο όνομα.

Δήλωσε ότι στη διαδικασία που ο παραβάτης δεν είναι ο ιδιοκτήτης του οχήματος, παρουσιάζεται ζήτημα στη διασταύρωση των στοιχείων και χρειάστηκε να συνδεθούν και με άλλα συστήματα του δημοσίου για την επίλυση του προβλήματος.

Στα 400 από 1200 τα πρόστιμα καθημερινά

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, μιλώντας στην Επιτροπή επεσήμανε ότι οι παραβάσεις στα φώτα τροχαίας όπου έχουν εγκατασταθεί κάμερες έχουν μειωθεί σημαντικά, όπως και τα τροχαία ατυχήματα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από τις 1200 καταγγελίες που κατέγραφαν την ημέρα οι κάμερες στην αρχή της λειτουργίας τους, σήμερα ο μέσος όρος ανέρχεται σε περίπου 400, ενώ τόνισε ότι και τα ατυχήματα σε αυτά τα σημεία έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, το δικαίωμα που είχαν στη διάθεση τους των 180 ημερών για έκδοση εξώδικου προστίμου, επεκτείνεται περαιτέρω.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι 45 μέρες για την πληρωμή του εξώδικου προστίμου ξεκινούν από τη μέρα παραλαβής του.

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα φωτοεπισήμανσης εντοπίζει αυτόματα και καταγράφει τις παραβάσεις της γραμμής στάσης στις διασταυρώσεις, του κόκκινου στα φώτα τροχαίας και της ταχύτητας. Επιπρόσθετα, κατά την επεξεργασία των δεδομένων μιας παράβασης, μέσω των φωτογραφιών, εντοπίζονται και καταγγέλλονται παραβάσεις όπως η μη χρήση κράνους, η χρήση κινητού και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Σε εξέλιξη η δεύτερη φάση

Ο κ. Μάρκου ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση (πιλοτική) της εγκατάστασης συστήματος φωτοεπισήμανσης, όπου διαπιστώθηκαν αρκετά προβλήματα, όπως με τη βάση δεδομένων και τα στοιχεία πολιτών, αλλά και προβλήματα στο σύστημα, προσθέτοντας ότι τα πλείστα έχουν διορθωθεί, ενώ σε κάποια άλλα αναμένεται να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις από την εταιρεία, σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι κάμερες στη Λευκωσία θα εγκατασταθούν σε πρώτη φάση σε έξι σημεία και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη που είναι ήδη σε λειτουργία από την πιλοτική φάση.

Τοποθετούνται επίσης κάμερες στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού – Κωνσταντινουπόλεως, στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου - Σπύρου Κυπριανού - Διγενή Ακρίτα, στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή – Προδρόμου και στη Λεωφόρο Λεμεσού – Αρμενίας.

Ο κ. Μάρκου ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η δεύτερη φάση, που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου έτους, καθώς συνεργεία βρίσκονται σε δρόμους και τοποθετούν 20 σταθερές κάμερες σε έξι διασταυρώσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό, αλλά και 16 κινητές κάμερες που θα «περιοδεύουν» σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

Στη δεύτερη φάση θα τοποθετηθούν στη Λευκωσία κάμερες και στα φώτα του Καλησπέρα, δηλαδή τη διασταύρωση των λεωφόρων Λεμεσού με Αθαλάσσας.

Τα σημεία που θα μπουν οι νέες κάμερες

Στη Λεμεσό τοποθετούνται συνολικά σε 10 σημεία διασταύρωσης λεωφόρων και συγκεκριμένα στην πρώτη φάση στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου - Νίκου Παττίχη - Αριχεπισκόπου Λεοντίου Α΄) - τέσσερις κάμερες και στη Λεωφόρο Αγίας Φυλάξεως - 16ης Ιουνίου 1943 (πρώην Γλάδστωνος) - τέσσερις κάμερες.

Στη δεύτερη φάση τοποθετούνται σε Λεωφόρο Νίκου Παττίχη - Σπύρου Κυπριανού (4 κάμερες), στη Λεωφόρο 28ης Οκτωβρίου - Ιάκωβου Τομπάζη (3 κάμερες), στη Λεωφόρο Κολωνακίου - Αγίου Αθανασίου - Γρίβα Διγενή (3 κάμερες), στη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου Α’ - Χριστάκη Κράνου (3 κάμερες), στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου - Αγίας Ζώνης (4 κάμερες), στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου - 28ης Οκτωβρίου (2 κάμερες), στη Λεωφόρο Αμαθούντας (2 κάμερες) και στη Λεωφόρο Αμαθούντας – Αριάδνης (2 κάμερες).

Στη Λάρνακα τοποθετούνται σε συνολικά τέσσερα σημεία διασταύρωσης, όλες στη δεύτερη φάση της εγκατάστασης του συστήματος. 

Συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού - Αλεξάνδρου Παναγούλη (4 κάμερες), στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου - Φίλιου Τσιγαρίδη (2 κάμερες), στη Λεωφόρο Αρτέμιδος – Φανερωμένης (4 κάμερες) και στη Λεωφόρο Ελευθερίας - Ηλιάδος - Σπύρου Κυπριανού (4 κάμερες).

Στην Πάφο, τοποθετούνται επίσης σε συνολικά τέσσερα σημεία διασταύρωσης, όλες στη δεύτερη φάση της εγκατάστασης του συστήματος. 

Πιο συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Ευρώπης - Γιάννου Κρανιδιώτη - Γεώργιου Σάββα (4 κάμερες), στη Λεωφόρο Ελλάδος - Δημοκρατίας - Τάσσου Παπαδόπουλου (4 κάμερες), στη Λεωφόρο Αθηνών - Χριστόδουλου Σώζου (2 κάμερες) και στη Λεωφόρο Αγίων Αναργύρων - Σπύρου Κυπριανού – Αγαπήνωρος (4 κάμερες).

Σημειώνεται ότι σταθερές κάμερες θα εγκατασταθούν επίσης κατά τη δεύτερη φάση του έργου στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας (4 κάμερες), στον παλαιό δρόμο Πάφου – Λεμεσού ( 2 κάμερες), στο δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους ( 4 κάμερες) και στο δρόμο Ατσά – Μαραθάσας (2 κάμερες).

Όσον αφορά την επαρχία Αμμοχώστου, δεν θα τοποθετηθούν σταθερές κάμερες, ωστόσο θα υπάρχουν κινητές κάμερες.

Της Ελένης Χαραλάμπους