You are here

Γερασμένος ο στόλος λεωφορείων της Κύπρου

03/06/2019 07:17

Ο αριθμός λεωφορείων στην Κύπρο δεν είναι επαρκής για να ικανοποιήσει την κάλυψη όλων των αναγκών με μικρά σε ηλικία λεωφορεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Βασιλική Αναστασιάδου.

Η κ. Αναστασιάδου απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου των οικολόγων Γιώργου Περδίκη, σημειώνει ότι πρώτιστο και αδιαπραγμάτευτο μέλημα του υπουργείου μεταφορών, είναι η ασφαλής μεταφορά του επιβατικού κοινού και επιθυμία όλων είναι να μην χρησιμοποιούνται λεωφορεία μεγάλης ηλικίας στις μεταφορές. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει, παρά τις προσπάθειες του υπουργείου, επί του παρόντος δεν υπάρχει επαρκής αριθμός λεωφορείων στην Κύπρο που να ικανοποιεί την κάλυψη όλων των αναγκών με μικρά σε ηλικία λεωφορεία.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με την κ. Αναστασιάδου, οι ανάδοχες εταιρείες όλων των επαρχιών χρησιμοποιούν σε κάποιες περιπτώσεις οχήματα σχετικά μεγάλης ηλικίας, τα οποία όμως κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό επιτυχούς τεχνικού ελέγχου.  Παράλληλα, όπως αναφέρει, τυγχάνουν περιοδικώς φυσικού ελέγχου για να διαπιστώνεται ότι ικανοποιούνται τα απαραίτητα επίπεδα ασφάλειας.

Το θέμα της ηλικίας των λεωφορείων συζητήθηκε και την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή παιδείας της βουλής, ειδικότερα σε σχέση με τη μεταφορά μαθητών.

Εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπουργείων μετέφεραν στους βουλευτές το μήνυμα ότι τυχόν προβλήματα αναμένεται ότι θα επιλυθούν μετά την εφαρμογή των νέων συμβάσεων για υπηρεσίες μεταφορών με λεωφορεία, που θα τεθούν σε ισχύ από τα μέσα του 2020.

Δεν εγκρίθηκε η ανανέωση λεωφορείων ΟΣΥΠΑ

Όπως σημειώνεται στην απάντηση προς τον βουλευτή, σε σχέση με την Πάφο, σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης Δημόσιας Υπηρεσίας Εσωτερικών Επιβατικών Μεταφορών σε τακτικές γραμμές στη γεωγραφική περιοχή Πάφου, από την 1/1/2016 και μέχρι την ημερομηνία λήξης της Σύμβασης (5/7/2020) ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων που χρησιμοποιεί ο ανάδοχος στην εκτέλεση των δρομολογίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη και κανένα όχημα δεν πρέπει να έχει ηλικία που να υπερβαίνει τα 15 έτη.  

Εντούτοις, ο στόλος του ΟΣΥΠΑ αποτελείται από 102 λεωφορεία εκ των οποίων τα 55 είναι μέχρι 15 ετών ενώ τα υπόλοιπα 47 είναι άνω των 16 ετών, με μέσο όρο ηλικίας των οχημάτων του 15,4 έτη.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι η εταιρεία ΟΣΥΠΑ δεν έχει λάβει έγκριση από το υπουργείο για να ανανεώσει το στόλο της με καινούργια λεωφορεία, καθότι δεν έχει παρουσιάσει επαρκείς πληροφορίες όσον αφορά το πλάνο εξασφάλισης των αναγκαίων κεφαλαίων για την απόκτηση των νέων οχημάτων καθώς και το χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης των οχημάτων, παρόλες τις υποδείξεις που έγιναν από το ΥΜΕΕ με σχετική αλληλογραφία.