You are here

Για ποιούς προορίζονται τα νέα οχήματα αξιωματούχων

17/01/2019 09:45

Συνολικά 15 αυτοκίνητα μάρκας Audi, ένα Honda Civic, ένα Mercedes S320CDI και ένα BMW 730d, που εξυπηρετούν κυρίως γενικούς διευθυντές υπουργείων, θα αντικατασταθούν με το ποσό των €700 χιλ. που αποτελεί μέρος του κονδυλίου των €3,5 εκ. των οποίων το υπουργείο οικονομικών ζητά την αποδέσμευση.

Τα στοιχεία στάλθηκαν στην επιτροπή οικονομικών τα μέλη της οποίας κατά την προηγούμενη συνεδρίαση είχαν ζητήσει τη λίστα των αξιωματούχων για τους οποίους προορίζονται τα νέα οχήματα που θα αγοραστούν.

Με βάση τον κατάλογο που διαβιβάστηκε στην επιτροπή, τα οχήματα έχουν αυξηθεί από τα 20 που αναφέρονται στο αίτημα αποδέσμευσης στα 21, περιλαμβάνοντας αναφορά στις νέες ανάγκες που προκύπτουν για οχήματα που θα εξυπηρετούν νέους αξιωματούχους, σε θέσεις που δεν προϋπήρχαν, όπως του γενικού διευθυντή υφυπουργείου ναυτιλίας και του γενικού διευθυντή υφυπουργείου τουρισμού.

Στους αξιωματούχους για τους οποίους προορίζονται τα νέα οχήματα, περιλαμβάνονται οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων εσωτερικών, εξωτερικών, παιδείας, δικαιοσύνης, γεωργίας, εργασίας, εμπορίου, μεταφορών και υγείας, καθώς και ο γενικός διευθυντής της βουλής.

Περιλαμβάνονται επίσης, ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, ο πρόεδρος της βουλής, ο πρόεδρος ανταγωνισμού και ο αρχιπρωτοκολλητής του ανωτάτου δικαστηρίου καθώς επίσης και οι επίτροποι εθελοντισμού, περιβάλλοντος και διοικήσεως.

Η χρονολογία κατασκευής των πλείστων οχημάτων προς αντικατάσταση είναι το 2006 ενώ για ορισμένα η χρονολογία κατασκευής φτάνει μέχρι το 2012. Με τις αγορές των νέων οχημάτων που προγραμματίζονται, ο στόλος οχημάτων των αξιωματούχων θα είναι του 2015, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην επιτροπή οικονομικών.

Καινούρια, με μεταλλικό χρώμα και δερμάτινα καθίσματα

Στην επιτροπή μεταβιβάστηκε και ο κατάλογος των ελάχιστων απαιτούμενων τεχνικών προδιαγραφών για τα οχήματα που θα αγοραστούν, σύμφωνα με τις οποίες όλα τα οχήματα πρέπει να είναι σαλούν sedan κατάλληλα για μεταφορά πέντε επιβατών συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, με 4 πόρτες και μια ανεξάρτητη με τον χώρο των επιβατών πίσω πόρτα για αποσκευές.

Τα οχήματα τύπου hatchback, estate ή MPV δεν γίνονται αποδεκτά.

Προϋπόθεση είναι όπως τα οχήματα αποτελούν το νεότερο μοντέλο της κατασκευάστριας εταιρείας, να είναι καινούρια, αχρησιμοποίητα, πρόσφατης κατασκευής και δεξιοτίμονα με αυτόματο κιβώτιο τουλάχιστον 7 εμπρόσθιων ταχυτήτων και να παραδίδονται με γεμάτο ντεπόζιτο καυσίμων.

Θα πρέπει επίσης, να έχουν μεταλλικό χρώμα, μαύρο ή σκούρο μπλε, με κυβισμό κινητήρα που να μην υπερβαίνει τα 2000 cc και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που δεν υπερβαίνουν τα 145 gr/km, να έχουν δερμάτινα καθίσματα και δερμάτινη εσωτερική επένδυση και αντηλιακές κουρτίνες στα πίσω παράθυρα και ανεμοθώρακα.

Εκτός των οχημάτων που προορίζονται για αξιωματούχους, με το ποσό των 3,5 εκ. αναμένεται να καλυφθεί η δαπάνη αγοράς διπλοκάμπινων οχημάτων για τις ανάγκες της δημόσιας υπηρεσίας, δασοπυροσβεστικά, εκχιονιστικά και φορτηγά καθώς και λεωφορεία για τη μεταφορά παιδιών για ειδικά σχολεία.

Της Μαρίας Χαμπή