You are here

Με τροπολογία για τα «Ζ» οι κάμερες στην Ολομέλεια

21/10/2021 14:50

Με την εισαγωγή τροπολογίας την τελευταία στιγμή, για ρύθμιση των εξώδικων προστίμων που αφορούν τα οχήματα ενοικίασης, θα τεθούν το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τα τρία νομοσχέδια για τη λειτουργία των νέων καμερών φωτοεπισήμανσης.

Η σχετική πρόταση νόμου που κατέθσαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων, αναφέρει ότι σε παραβιάσεις που θα καταγράφονται από τις κάμερες φωτοεπισήμανσης σε οχήματα ενοικίασης, την ευθύνη θα φέρει ο ενοικιαστής του οχήματος ή ο οδηγός και όχι η εταιρεία ενοικίασης.

Την πρόταση νόμου κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης και στήριξαν οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής και των τεσσάρων κομμάτων. 

Ποιο συγκεκριμένα η τροπολογία αφορά στο νομοσχέδιο του «Περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων» στα άρθρα 5 και 9 , για να προστεθούν οι συνεπακόλουθες επιφυλάξεις.

«Νοείται ότι εάν το όχημα ανήκει σε επιχείρηση ενοικιάσεως και είναι μισθωμένο, ως παραβάτης λογίζεται ο μισθωτής ή και ο οδηγός που προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο και απαλλάσσει με την παρούσα σύμβαση το αδειοδοτημένο εκμισθωτή από οποιαδήποτε ευθύνη για το εξώδικο πρόστιμο στο εκμισθωμένο όχημα συνεπεία παραβίασης των όρων του ΚΟΚ»

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι η Επιτροπή ζήτησε από τον υπουργό Μεταφορών περίοδο χάριτος τριών μηνών , για να δημιουργηθεί η η νομοθετική ρύθμιση για τα πρόστιμα στα οχήματα ενοικίασης και δόθηκαν δύο μήνες.

Εξέφρασε επίσης τις αμφιβολίες του, εάν η δέσμευση της κυβέρνησης για μη  επιβολή προστίμων σε εταιρείες ενοικιάσεως μέχρι να βρεθεί η λύση θα τηρηθεί και πρόσθεσε επεσήμανε ότι για το καλό όλο ότι θα πρέπει να προστεθεί η σχετική τροπολογία στα υπό ψήφιση νομοσχέδια.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι τοποθετήσεις και το βουλευτών των κομμάτων που στηρίζουν την τροπολογία, καθώς όπως είπαν θα λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλίδα.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του Τμήματος Οδικών Μεταφορών ζήτησε να μην προχωρήσει η κατάθεση της πρότασης νόμου και να πραγματοποιηθεί αύριο συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να εξευρεθεί η χρυσή τομή, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση σε 15 μέρες στην Επιτροπή.

Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών ότι «η Βουλή έρχεται να διορθώσει κενά του κράτους», αναφερόμενος στο γεγονός ότι πρώτο αγοράσθηκαν οι κάμερες και μετά οδηγήθηκαν στη Βουλή τα νομοσχέδια για ρύθμιση τους.

 

Της Ελένης Χαραλάμπους